Koliko znate o holističkom pristupu liječenju? Kako bismo si razriješili nedoumice, razgovarali smo s dr. Josipom Zekićem

Iako se u posljednje vrijeme sve više spominje problematika užurbanog i stresnog života koji živi naša generacija, nerijetko zaboravljamo da su samo naši roditelji prolazili kroz turbulentnije razdoblje. Povijest se ponavlja, svijet će uvijek imati “glitcheve” koji će biti prepreka sreći jedne generacije. No na nama je da učimo iz tih situacija i pronađemo načine kako upotrijebiti to znanje. Olakšati si svakodnevicu ili čak neke mnogo veće probleme, sa shvaćanjem kako će problema uvijek biti, ali da ako ne osvijestimo svoje psihičko zdravlje, fizičko će nam biti sve dalje, to jest, ako ne radimo na fizičkom zdravlju – psihičko će nam biti sve dalje. Iako nije nikakva novost da su ljudski um i tijelo povezani, rijetko kad posegnemo za tim holističkim pristupom u situaciji kada nas zadesi neki zdravstveni problem. Zašto je tome tako i koje su prednosti holističkog pristupa zdravlju, ispitali smo dr. Josipa Zekića, vlasnika Holističkog centra zdravlja.

Fizičko, psihičko i socijalno blagostanje

“Holistički pristup podrazumijeva pristup osobi kao cjelini koja uključuje sve dimenzije ljudskog bića i njegove potrebe za srećom. Vodi se dobro poznatom definicijom zdravlja Andrije Štampara, Hrvata iznimno zaslužnog za razvoj moderene medicine u cijelom svijetu. Ova definicija opisuje zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja. pokušao nam je približiti ovaj pristup liječenju dr. Josip Zekić, čija su područja znanja vrlo široka, od toga je da primio titulu specijalista medicine rada i sporta na Medicinskom fakultetu, na Farmaceutsko-biokemijsko fakultetu titulu specijalista farmacije iz područja fitoterapije i dijetoterapije, te od prošle godine i titulu specijalista dermatovenerologije. Psiha i tijelo zapravo predstavljaju jednu neodvojivu cjelinu, tj. ono što nazivamo psihom rezultat je kemijskih procesa koji se odvijaju u našem mozgu a definirani su dijelom naslijeđem a dijelom utjecajem naše okoline i životnih okolnosti. Kada imamo ovo na umu onda znamo da će svaka promjena u i na našem tijelu izazvati i određene posljedice na našu psihu. Osnovni princip funkcioniranja čovjeka je homeostaza, odnosno stanje ravnoteže koja često biva narušena raznim vanjskim čimbenicima. Cilj različitih terapija i zahvata je povratiti organizam u stanje ravnoteže i učiniti ga sposobnijim za odgovor na svakodnevni stres. Kako bi taj odgovor na stres imao pozitivne posljedice, odnosno jačanje organizma a ne njegovo slabljenje i bolest.

Osim osnovnih fizioloških procesa koji definiraju sve funkcije našeg organizma i vanjski izgled jedan je od baznih elemenata psihičkog stanja čovjeka jer on utječe na samozadovoljstvo ali i na percepciju od strane drugih ljudi.

Upravo zato ne treba podcjenivati pozitivne učinke koje poboljšanje izgleda može imati na kvalitetu života i zdravlje. Klijent je uvijek suodgovoran i sukreator svih terapijskih postupaka, jer njegovo razumijevanje i pridržavanje preporučenih postaupaka i navika uvelike utječe na krajnji ishod tretmana. Upravo se tim konceptom vodi i dr. Zekić Holistički centar zdravlja, pa nas je zanimalo što to točno znači u praksi Osim što klijentima osiguravamo najmoderniju dijagnostičku i terapijsku uslugu, brinemo i na koji način ti zahvati utječu na njihovo zdravlje, na njihovu vlastitu percepciju, na povećanje funkcionalnosti u svakodnevnim životnim obvezama ali i na učinak tih zahvata na njihovu socijalnu interakciju. Cilj je djelovati na način da svaki zahvat ili terapijski postupak dovede do što značajnijeg pozitivnog utjecaja na sve sfere ljudskog života sa najboljim omjerom rizika i benefita. Ovakav pristup zahtjeva predan rad liječnika i promišljanje o individualnim karakteristikama svake osobe, njegovom načinu života i specifičnim potrebama i taj naglašeni individualni pristup razlikuje nas od mehanicističkog pristupa kojem često svjedočimo. Centar objedinjuje različita područja medicinske aktivnosti a naglasak je stavljen na područje dermatologije, estetske medicine, sportske medicine, dijetioterapije, fitoterapije i anti age medicine. kaže nam dr. Zekić vrlo moguće opisujući (znamo, utopijsku!) budućnost pružanja medicinske skrbi. A kako i zašto se on sam odlučio na to?

Nedostatak sveobuhvatnog pristupa u današnjoj visoko specijaliziranoj medicini i mehanicistički pristup čovjeku kao i moja svestranost i edukacija na raznim područjima od medicine, preko farmacije do sporta potakli su me da unatrag nešto više od godinu dana pokrenem ovakav jedinstveni centar kako bi se onima koji intezivnije promišljaju svoje zdravlje u isto vrijeme osigurala znanstveno dokazana medicinska skrb, tretmani uljepšavanja lica i tijela kao i nutricionistička i fitoterapijska promjena u održavanju zdravih životnih navika, sve sa ciljem povoljšanja kvalitete života, zadovoljstva i sreće.

Nažalost, dr. Josip Zekić kaže kako na našim područjima ljudi nisu dovoljno upoznati sa svim mogućnostima moderne medicine, osobito spoja moderne medicine i holističkog pristupa na temeljima moderne medicine. No kao i u svemu, i Hrvatska velikim koracima grabi prema svojim europskim sestrinskim zemljama, te sam uvjeren da će se sa gospodarskim rastom ostvariti uvjeti da i veći dio našeg stanovništva može sebi osigurati neke od ovih usluga.

Flash!

Holistički centar zdravlja nudi više od 250 različitih terapijskih postupaka, a sa suradnim ustanovama preko 1000 različitih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Istražite ih ovdje.