Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Američki CDC na svojim je stranicama predstavio preporuke za ponašanje nakon potpunog procjepljivanja. No agencija ističe da još puno toga za sada nije poznato

I bez obzira na to ako ste se možda u potpunosti cijepili protiv virusa COVID-19, trebali biste i dalje poduzimati mjere predostrožnosti na javnim mjestima, kao što su nošenje maske, održavanje distance od ostalih te izbjegavanje gužve i slabo prozračenih prostora, sve dok ne saznamo više, kako piše u uvodu CDC.

Prije svega, bitno je definirati što agencija smatra potpuno cijepljenom osobom:
– 2 tjedna nakon druge doze cjepiva koja se daju u dvije doze, kao što su Pfizer i Moderna, ili
– 2 tjedna nakon cijepljenja jednom dozom cjepivima kao što je Johnson & Johnson
Ako je prošlo manje od dva tjedna od cijepljenja jednom dozom ili ako još uvijek trebate dobiti drugu dozu cjepiva, NISTE u potpunosti zaštićeni. Poduzimajte sve korake prevencije sve dok se potpuno ne cijepite, kako napominje CDC.

Što je dopušteno nakon što ste cijepljeni?
Ako ste u potpunosti cijepljeni, prema CDC-u možete sljedeće:
– Možete se okupljati u zatvorenom s potpuno cijepljenim ljudima bez nošenja maski.
– Možete se okupljati bez maski u zatvorenom s necijepljenim ljudima iz drugog kućanstva (na primjer, u posjetu kod rođaka koji svi žive zajedno), osim ako bilo koja od tih osoba ili netko s kim žive imaju povećani rizik od težeg oblika bolesti COVID-19.
– Ako ste bili u blizini nekoga tko ima COVID-19, ne morate se kloniti drugih ili se testirati ako nemate simptoma. Međutim, ako živite u okruženju veće grupe (poput popravne ili pritvorske ustanove ili zajedničkog kućanstva) i nalazite se u blizini nekoga tko ima COVID-19, trebali biste se kloniti drugih 14 dana i testirati se čak i ako nemate simptome.

Što se ne mijenja?
CDC navodi i ponašanja koja bi trebalo zadržati i ne bi se trebala mijenjati unatoč cijepljenju:
– I dalje biste trebali poduzimati korake da zaštitite sebe i druge u mnogim situacijama, primjerice nositi maske, držati udaljenost od najmanje dva metra od drugih te izbjegavati gužve i slabo prozračene prostore.

Poduzimajte ove mjere predostrožnosti kad god se nalazite:
– U javnosti.
– Na okupljanju s necijepljenim ljudima iz više kućanstava.
– Prilikom posjeta necijepljenoj osobi koja ima povećani rizik od teške bolesti ili smrti od virusa COVID-19 ili koja živi s osobom s povećanim rizikom
– Nastavite izbjegavati okupljanja srednje ili veće veličine.
– Nastojte odgoditi domaća i međunarodna putovanja. Ako ipak putujete, morat ćete slijediti zahtjeve i preporuke CDC-a.
– Ipak pazite na simptome virusa COVID-19, pogotovo ako ste bili u blizini nekoga tko je bolestan. Ako imate simptome virusa COVID-19, trebali biste se testirati te ostati kod kuće i dalje od drugih.
– I dalje ćete morati slijediti smjernice na radnome mjestu.

Fotografija: Unsplash