Dr. Vlaho Šapro autor je Fitometaboličke Dijete i voditelj specijaliziranog centra za mršavljenje Sapro Slimming Clinic. Dvadesetogodišnjim radom u svom centru uz pomoć potpuno prirodnih pripravaka i najsuvremenije tehnologije u oblikovanju tijela promiče hedonistički pristup problemu pretilosti, ali i rješavanju estetskih i zdravstvenih nedostataka koji prate pretilost, s ciljem očuvanja zdravlja

Mršavljenje, tj. postizanje optimalne tjelesne težine ne bi trebao biti modni, estetski ili neki drugi trend već istinska briga o zdravlju. Podatak da je Hrvatska u samom vrhu nacija po pretilosti stanovnika izaziva ozbiljnu zabrinutost. Najveći uzrok smrtnosti, gledajući sa zdravstvenog stajališta, upravo su bolesti koje su posljedica prekomjerne tjelesne težine kao što su dijabetes, visoki krvni tlak, općenito bolesti kardiovaskularnog sustava, ali i mnoge druge bolesti čijem nastanku pridonosi neregulirana tjelesna težina.

Uravnotežena prehrana kao preduvjet zdravlja

Kako je moguće da je jedna pretežito mediteranska zemlja dospjela u sam vrh zemalja što se tiče pretilosti stanovnika? Od stanovnika mediteranske zemlje za očekivati je da preferiraju upravo mediteransku kuhinju i takav stil života. Međutim, odavno se iz naših kuhinja ne širi miris plave ribe, kuhane blitve ili raštike začinjene maslinovim uljem… Nema više zamamnih mirisa variva od slanutka, leće ili boba, juhe su prestale biti svetinja svakoga ručka, a na našim stolovima mediteransko voće postalo je rijetkost. Nažalost, postali smo taoci modernog stila življenja, što podrazumijeva i „moderan“ način hranjenja.

Na našim stolovima prevladava procesuirana, visokokalorična hrana koja je bogata jednostavnim ugljikohidratima, raznim skrivenim i neskrivenim šećerima, zasićenim masnoćama, s gomilom pojačivača okusa, aditiva i svega onoga što uopće i nije hrana. Bombardirani smo isklesanim, savršenim tijelima koja „pucaju od zdravlja“, glorificira se mit o zdravoj hrani, na stup srama se, ovisno o trenutnom trendu, stavljaju masti ili ugljikohidrati – svi sve znaju, a nikada se nismo lošije hranili, nikada nismo bili deblji i bolesniji.

Takvo okruženje plodno je tlo za ponudu instant rješenja koja obećavaju brzo mršavljenje, a uključuju proizvode, pilule i šejkove koji će zamijeniti obroke i dovesti do gubitka kilograma. Međutim, takve dijete su vrlo nezdrave, kilogrami se vraćaju brže nego što ste ih izgubili, a štetne posljedice po zdravlje na žalost znaju biti trajne.

Voće i povrće

Zdravo mršavljenje – jedino poželjno mršavljenje

Ključ zdravog mršavljenja je u trajnoj promjeni životnog stila i prehrane, a to ne mora biti komplicirano. Svatko tko želi izgubiti kilograme i dugoročno ostati vitak, a time i unaprijediti svoje zdravlje, mora znati da je jedini ispravan gubitak kilograma onaj u kojem se isključivo gubi masno tkivo – i to ponajprije visceralna masnoća (masnoća oko unutarnjih organa), zadržava ili povećava mišićna masa te povećava hidratacija organizma. Upravo takav koncept mršavljenja, koji je posljedica uravnoteženja hormona i ubrzavanja metabolizma, nudi Fitometabolička Dijeta.

Fitometabolička Dijeta pruža jednostavno rješenje – morate prestati gladovati i početi jesti. Vaši obroci trebaju biti cjeloviti, dostatni ali prije svega ukusni. U svakom obroku moraju biti zastupljeni svi nutrijenti: masti, bjelančevine i ugljikohidrati. Trebate konzumirati puno vlakana, obroke ne smijete preskakati, ali morate strogo poštivati razmak između obroka. Fitometabolička Dijeta je zapravo bazirana na mediteranskoj prehrani kao što su riba, meso, fermentirani mliječni proizvodi, maslinovo ulje, grahorice, puno povrća, raznih salata, mediteranskog voća…

Uloga crijeva pri mršavljenju

Da bi rezultati bili zadovoljavajući moramo voditi brigu o zdravlju svih organskih sustava. Vrlo je bitno podržati rad jetre, gušterače, žuči ali na prvome mjestu – crijeva. Svim svojim klijentima skrećem posebnu pozornost na ispravan rad crijeva. Zdrava crijevna mikroflora i crijevne bakterije ključne su za zdravlje općenito, ali i za sam proces mršavljenja. O bakterijama koje žive u našim crijevima ovisi koliko šećera će završiti u našem masnom tkivu, a koliko će ga biti eliminirano iz tijela. Ovo najviše ovisi o omjeru dviju vrsta bakterija: firmikuta (zaduženih za debljanje) i bakteroida (zaduženih za mršavljenje).
Zdravlje crijeva dobro je podržati kvalitetnim izborom probiotika (dobrih bakterija). Jedini korisni probiotički pripravci su oni u kojima se nalaze isključivo crijevne kulture mikroorganizama ljudskog probavnog sustava (humanog podrijetla), ali je ključno da se te kulture mogu dalje razmnožavati i postati stalni stanovnici crijeva. Stoga je tim dobrim bakterijama potrebna hrana.

OMNi-BiOTiCR i OMNi-LOGiCR

Kvalitetni probiotički pripravak sadrži, osim dobrih bakterija, i njihovu hranu (prebiotik). Kombinacija probiotika i prebiotika čini sinbiotik, što je stepenica više od samog probiotika što se tiče učinkovitosti.Upravo takav sinbiotik sa znanstveno potvrđenim djelovanjem koji uravnotežuje odnos bakterija zaduženih za debljanje i mršavljenje je OMNi-BiOTiC® metabolic. Bez obzira što u našoj Fitometaboličkoj prehrani preporučujemo probiotske jogurte bogate dobrim bakterijama, ipak zbog niske stope preživljavanja tih bakterijskih kultura u probavnom sustavu, preporučujemo obavezno uzimanje sinbiotika OMNi-BiOTiC® metabolic.

Možete mu pridodati i OMNi-LOGiC® Jabučni Pektin, koji je idealan izvor hrane za bakterije koje podržavaju izlučivanje šećera iz organizma. Ako imaju dovoljno dostupnog jabučnog pektina, te bakterije se razmnožavaju, postaju stalni stanovnici crijeva i rade u našu korist.
Dakle, rješenje je u balansu. Nemojte gladovati jer tako nećete postići trajne rezultate. Vratite se zdravim i dostatnim obrocima, uključite laganu tjelovježbu, jer to će Vam pomoći da ubrzate metabolizam, uspostavite hormonsku ravnotežu te trajno i na zdrav način izgubite suvišne kilograme. Jednom dnevno popijte OMNi-BiOTiC® metabolic jer je to bitan korak ka vitkom, a prvenstveno – zdravom tijelu.

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći ovdje, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.