Posljednja dva tjedna traju prosvjedi diljem Poljske protiv presude suda koja gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj, o čemu smo vam pisali ovdje.

No čini se kako su ovi intenzivni prosvjedi u Varšavi i šire, kojima su se u jednom trenutku pridružili i aktivisti diljem svijeta, uspjeli poljuljati odluku desničarske poljske vlade. Jučer je Michał Dworczyk, dužnosnik iz ureda premijera, medijima javno obznanio kako je vlada odlučila odgoditi primjenu odluke kojom se pobačaj gotovo u potpunosti zabranjuje.

“Još uvijek traje rasprava i bilo bi dobro uzeti još malo vremena za dijalog te pronalaženje novog izlaza za ovu situaciju, koja je teška i budi snažne emocije”, izjavio je vladin dužnosnik ovom prilikom.

Naime, Ustavni sud Poljske prošlog je mjeseca donio odluku kako pobačaj fetusa s kongenitalnim manama krši Ustav te je kao takav zabranjen. Time su propisi o pravu odlučivanja žene na pobačaj postali još rigorozniji u zemlji koja ionako ima jedne od najstrožih propisa na tu temu u Europi. Prema podacima, glavni razlog gotovo svih 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u Poljskoj bile su urođene mane.

 

 

Foto: Getty Images