Poslušajte moćan govor mlade maturantice na temu prava na pobačaj i autonomije nas vlastitim tijelom.

Svjedočimo ozbiljnim i sve češćim napadajima na ženska prava, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Pod paradigmom zaštite života i zdravlja stoji čista politika i nasrtanje na prava žena, kao i prava oko toga tko će odlučivati o njihovom tijelu. Tome se jučer javno usprotivila mlada američka maturantica koja je održala govor i njime zapalila društvene mreže. Lako je starim generacijama, ili onim needuciranima, izjašnjavati se i utjecati na zakon o pobačaju, no jako su se prevarili ako misle da će nove generacije žena šutjeti o tome.

”Nemoguće mi je ovdje govoriti o ičemu drugom osim o nedavnim događanjima koja utječu na mene i milijune drugih žena u ovoj državi.”, započela je Paxton, osvrčući se na to da Vrhovni sud razmatra promjene u zakonu Missisippija o pravu na pobačaj koji razmišlja smanjiti na vremenski period od 15 tjedana. U Texasu je stvar još gora jer tamo je potpisan zakon o samo 6 tjedana prava na pobačaj.

”Provele smo svoj cijeli život planirajući i radeći na svojoj budućnosti, a sad bez našeg pristanka, netko drugi našu budućnost želi kontrolirati. Bojim se da ako kontracepcija koju koristim ne uspije ili budem silovana, da će sav trud i moji snovi o budućnosti postati potpuno irelevantni. Nadam se da osjećate koliko je nehumano da nam oduzimaju autonomiju nad vlastitim tijelom.” – dio je ovo govora prilikom mature Paxton Smith, najbolje učenice u svojoj generaciji.

Kako govori u Americi moraju biti odobreni i od strane škole, ovo je izazvalo pravu dramu jer Paxton u originalnom govoru nije imala napisan ovaj dio, no nije mogla ne izreći ono što misli. Iako će vjerojatno imati sankcije od strane svoje škole i profesora, dobila je ogromnu podršku na društvenim mrežama, a njen je govor na Tik Toku pregledan preko 6 tisuća puta.