Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Kolumbije, Engleske i s, pa, Grenlanda

Kolumbijska vlada otkriva plan oporezivanja bogatih za borbu protiv siromaštva

Nova kolumbijska ljevičarska vlada predložila je ambiciozan plan oporezivanja bogatih u nastojanju da se izbori sa siromaštvom u jednoj od najnejednakopravnijih zemalja u Americi. Ako se provede, Pikettyjev zakon koji je predložio predsjednik Gustavo Petro mogao bi prikupiti više od 11,5 milijardi dolara godišnje za financiranje napora protiv siromaštva, besplatnog javnog sveučilišta i drugih programa socijalne skrbi.

Petro, bivši urbani gerilac koji je postao prvi ljevičarski vođa u zemlji, popeo se na vlast zahvaljujući nizu obećanja usredotočenih na društveni napredak u vrijeme kada je južnoamerička zemlja još uvijek pogođena gospodarskim previranjima potaknuta pandemijom. Ako se usvoji, plan bi povećao poreze onima koji najviše zarađuju u zemlji – otprilike 2 % stanovništva Kolumbije – smanjio bi porezne olakšice za najbogatije i borio se protiv utaje poreza. “Ovo se ne bi trebalo smatrati kaznom ili žrtvom”, rekao je Petro. “To je jednostavno solidarno plaćanje koje netko financijski sretan plaća društvu koje mu je omogućilo stvaranje tog bogatstva.”

Porez na bogatstvo bio je među Petrovim glavnim obećanjima tijekom njegove kampanje i označio bi značajan korak prema ostvarenju njegovog hrabrog političkog programa, koji je nekima pobudio nadu, a drugima skepticizam. To je također dio veće rasprave koja se odvija diljem svijeta u vrijeme produbljivanja globalnih nejednakosti, i mnogi misle da je neizvedivo.

Petrov prijedlog izazvao je uzbunu u privatnom sektoru i političkoj eliti u zemlji koji tvrde da će porez oslabiti investicije, iz zemlje izbaciti one koji stvaraju radna mjesta i – prema arhikonzervativnom bivšem predsjedniku Álvaru Uribeu – potencijalno produbiti siromaštvo. No kako kaže kolumbijski predsjednik, u svijetu gdje siromašni postaju siromašniji, a bogati bogatiji, što možemo? “Ovo je nova ideja. Ljudska bića, ne samo Kolumbijci, navikli smo se na status quo. Ukratko, ako nas nešto boli, teško je odvojiti se od onoga na što smo navikli. Ali ako to ne učinimo, nikada neće biti promjene.”

Veliki porast razine mora uzrokovan topljenjem Grenlanda ‘sada je neizbježan’

A evo malo vijesti zbog kojih ćete se osjećati kao da vam je netko presolio ručak.  Veliki porast razine mora zbog otapanja grenlandske ledene kape sada je neizbježan, otkrili su znanstvenici, čak i ako bi izgaranje fosilnih goriva koje uzrokuje klimatsku krizu prestalo preko noći. Gubitak će pridonijeti minimalnom porastu od 27 cm bez obzira na klimatske mjere koje se poduzmu, otkrivaju znanstvenici. Ponavljamo, minimalno.

“To je vrlo konzervativan minimalni minimum”, rekao je profesor Jason Box iz Nacionalnog geološkog instituta Danske i Grenlanda (Geus), koji je vodio istraživanje. “Realno, vidjet ćemo da se ta brojka više nego udvostruči u ovom stoljeću.” S kontinuiranim emisijama ugljika, topljenjem drugih ledenih kapa i toplinskim širenjem oceana, i duplo veći porast razine mora čini se vjerojatnijim. To su loše vijesti za gotovo 600 milijuna ljudi koji žive u obalnim zonama diljem svijeta. Kako se razina mora podiže, oni će biti sve ranjiviji, a to prijeti otprilike milijardu dolara globalnog bogatstva. A u sljedećem stoljeću je još gore.

U znanstvenoj literaturi postoji sve veća potpora za porast višemetarskih razina u sljedećih 100 do 200 godina,Kroz tisuću godina, ići će i do 52 metra. Kad se sve zbroji, potpuno je nevjerojatno da se klimatske aktiviste i prosvjednike još uvijek ismijava i naziva luđacima, kao u Don’t Look Up filmu koji je mnoge razočarao, ali je ipak neke stvari pogodio.

U Engleskoj i Walesu pilule za pobačaj putem pošte postaju stalna opcija

I dok se u SAD-u praktički zabranjuje pobačaj u većini država, od ovoga tjedna žene u Engleskoj i Walesu mogu trajno dobiti pilule za pobačaj putem pošte, koje onda mogu popiti kod kuće. Tijekom protekle dvije godine žene i one koje žele pobačaj imale su pristup “pilulama nakon pobačaja” u sklopu mjera za Covid-19 uvedenih u proljeće 2020. godine. To znači da, umjesto da odu na kliniku da uzmu prve dvije tablete koje se koriste za izazivanje pobačaja unutar prvih 10 tjedana trudnoće, pacijentice mogu uzimati tablete kod kuće.

Ta shema ispala je prema istraživanju korisna jer je zdravstvenu skrb učinila dostupnijom tisućama ljudi. U početku je vlada namjeravala ukinuti program od 29. kolovoza 2022. – potez koji su naširoko osudile liječničke skupine i borci za prava žena. Međutim, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb potvrdio je da će novi zakon omogućiti ženama da zadrže pristup usluzi ‘pilule poštom’ i taj zakon je od ovoga tjedna na snazi. Ukratko, to znači da će osobe sa sjedištem u Engleskoj i Walesu koje žele prekinuti trudnoću do devet tjedana i šest dana moći pristupiti pobačaju kod kuće do daljnjega. Otkako je uveden telemedicinski pobačaj, istraživanja pokazuju da su zahtjevi žena u Ujedinjenom Kraljevstvu za tablete upućene nezakonitim pružateljima usluga pali za 88 %, što sugerira da su ranjive žene koje su možda prije koristile ilegalne tablete umjesto toga imale pristup pravnoj skrbi i izbjegle kriminalizaciju.

“Ovo je bio glas za dokaze ispred ideologije, glas za reproduktivna prava i glas za ravnopravnost spolova. Pretvaranje ove sigurne i popularne usluge u trajnu opciju posebno će koristiti onima koji imaju problema s dolaskom na termine licem u lice, uključujući one u nasilnim vezama, one s obvezama skrbi i one bez prijevoza. Svatko se odlučuje na pobačaj iz različitih razloga i pod različitim okolnostima. Važno je da možemo ponuditi opcije koje uzimaju u obzir osobne okolnosti – a to uključuje uzimanje obiju tableta kod kuće.”

 

Foto: Dan Kitwood/Getty Images