Policija u Poljskoj koristila je suzavac na ljude koji su prosvjedovali u Varšavi protiv presude suda koja gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj

Prosvjednici su se sukobili s policijom ispred kuće zamjenika premijera Jaroslawa Kaczynskog, nakon što je u četvrtak stigla presuda Vrhovnog suda da je okončanje života deformiranog fetusa neustavno. To znači da pobačaj vrijedi samo u slučajevima silovanja ili incesta ili radi zaštite majčinog života, prenosi BBC.

Poljski zakoni o pobačajima već su bili među najstrožima u Europi, a procjenjuje se da oko 100 000 žena svake godine traži otkaz u inozemstvu kako bi zaobišlo stroga ograničenja.

Presuda Ustavnog suda dovela je do prosvjeda u drugim gradovima diljem Poljske već u četvrtak navečer, uključujući Krakov, Lodz i Szczecin, unatoč epidemiološkoj situaciji. I ograničavanju javnih okupljanja u Varšavi na samo deset ljudi. U Varšavi je stotine ljudi marširalo od suda do doma Jaroslawa Kaczynskog – koji je na čelu vladajuće stranke Zakon i pravda – kako bi iskazali svoj bijes zbog presude. Neki su držali svijeće ili nosili natpise s natpisom “mučenje”. Policija je priopćila da su policajci koristili suzavac i fizičku silu kad su neki prosvjednici bacali kamenje i pokušavali progurati kordon oko kuće. Glasnogovornik je rekao da je privedeno 15 osoba. Prosvjed se razišao u ranim satima petka, ali organizatori su pozvali na daljnja okupljanja kasnije tijekom dana.

Iako je Poljska jedna od najkatoličkijih europskih zemalja, ankete pokazuju kako postoji jasna većina protiv pooštravanja zakona o pobačajima, izvještava BBC-jev Adam Easton iz Varšave.

Istraživanje javnog mnijenja poljskog istraživačkog centra CBOS iz 2014. pokazalo je da je 65 % ispitanih Poljaka bilo protiv pobačaja, 27 % je pobačaj smatralo prihvatljivim, a 8 % neodlučnim. Pravni izazov protiv zakona iz 1993. koji dopušta pobačaj u slučajevima teških oštećenja fetusa pokrenuli su zastupnici iz nacionalističke stranke Pravo i pravda prošle godine. Većinu sudaca suda nominirala je ista stranka. Uoči presude, poljska aktivistica za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Antonina Lewandowska izjavila je za BBC da se obrana zakona iz 1993. temelji na UN-ovim pravilima koja zabranjuju mučenje.

“Nehumano je, prezirno je iskreno tjerati bilo koga da nastavi trudnoću, pogotovo ako je plod oštećen, a 98 % legalnih pobačaja izvedenih u Poljskoj posljedica je malformacija fetusa”, rekla je.

Organizacije za zaštitu prava pozvale su vladu da ne povećava ograničenja, dok su Amnesty International, Human Rights Watch i Centar za reproduktivna prava najavili da će na sud poslati neovisne promatrače. ‘’S obzirom na našu dugogodišnju i javno izraženu zabrinutost zbog ljudskih prava žena i djevojaka koja su u pitanju, smatramo ključnim promatranje postupaka u ovom važnom slučaju’’, stoji u zajedničkoj izjavi.

 

Photo by Getty Images; Krzysztof Kowalik on Unsplash