“Bosch” je jedna od onih serija, kriminalističkih serija, koju bi svaki streaming servis htio imati u svojem arsenalu. Priča o Heironimousu “Harryju” Boschu, detektivu odjela za ubojstva, koji radi u holivudskom odjelu LAPD-a, bila je izvanredna ne samo zbog oštrog tona, ozbiljnog i uvjerljivog tretmana priče, već i zato što je originalna serija također bila uspješna u žongliranju s više istovremenih niti zapleta i njihovom raspetljavanju.

Bosch: Legacy

“Bosch: Legacy” se reklamira kao nova ulazna točka priče, što u određenoj mjeri i jest. Glavnu glumačku ekipu i dalje čine Titus Welliver kao Harry Bosch, Mimi Rogers kao Honey Chandler i Madison Lintz kao Madeline Bosch. Redovna sporedna glumačka postava Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Troy Evans, Gregory Scott Cummins i mnoštvo omiljenih sporednih likova primjetno je odsutna. Razlog priče je valjan jer na kraju posljednje sezone “Boscha”, Bosch napušta LAPD i započinje novu karijeru privatnog istražitelja. “Bosch: Legacy” je nježno, mekano ponovno pokretanje njegove priče, ali također djeluje kao osma sezona već dobro poznate serije.

Neposredno nakon događaja u sedmoj sezoni, nadimak “naslijeđe” koji se pripisuje ovoj emisiji ima dosta smisla. Dva su člana obitelji Bosch protagonisti. Harry Bosch, detektiv, i Madeline Bosch, novakinja policajka LAPD-a; nasljeđe Boscha kao policajca zanimljivo je gledati dok pratimo Maddie kao početnicu, radeći na zlokobnim ulicama LA-a i prolazeći različite izazove poput istraživanja novog ubojice iz tajlandskog grada. Također mora držati pod kontrolom svoju ljubaznost i naivnost jer je očev nedostatak diplomacije u odjelu ostavio mnogo problema u vezi s nadređenima. Biti dio naslijeđa ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

“Legacy” se gleda kao nova serija, posebno kada krenemo pratiti priču kada Bosch preuzme novog klijenta, bogatog zrakoplovnog magnata po imenu Whitney Vance. Vance mu daje zadatak da otkrije gdje se nalazila stara ljubav tijekom Vanceovih srednjoškolskih dana i provjeri je li sin kojeg je njegova stara ljubav rodila još uvijek živ. Ono što Bosch otkriva tijekom sezone jest kako i najmanji nagovještaj ostavštine može dati milijardu razloga da se čovjek makne s puta, da se dogodi nesreća ili čak da se unajmi ubojica kako bi “riješio” sve nepotrebne probleme. “Bosch: Legacy” ovdje prilično odlučno preuzima pristup kultne serije “Law & Order”.

Sada je više od jednog ili dva slučaja koja se vode istovremeno normalna pojava, bilo da se radi o policajcu, privatnom detektivu ili čak odvjetniku parničaru. Problem je u tome što, za razliku od sezona “Boscha”, “Bosch: Nasljeđe” nije dovoljno spretna da na zadovoljavajući način žonglira svim tim različitim nitima zapleta. Kao rezultat toga, lakše je razgraničiti koji su glavni, a koji sporedni, a vaš se interes za gledanje mijenja u skladu s tim. Osim toga, serija je izgubila neke od “Boschevih” obilježja kao što je bila njegova kuća, promišljeno unutrašnje uređenje, visoko estetiziran prostor i sl. – svi oni detalji koji su dodatno okarakterizirali glavni lik i njegove odnose s drugima. No, gledajući ovu novu seriju, primjećujem da je “duša” cijele priče, samog Boscha netaknuta. Welliver kao Bosch toliko je autentičan da je teško zamisliti da itko drugi glumi taj lik.

Fascinantno je koliko vremena serija posvećuje proučavanju Boscheve prošlosti, posebno s obzirom na vrijeme koje je proveo u Afganistanu, kao i njegovog otuđenog oca i polubrata, lika kojeg obožavatelji “Boscha” jako dobro poznaju. Tu su i epizodne uloge važnih sporednih likova iz prethodne serije, što bi trebalo zadovoljiti obožavatelje “Boscha”.

“Bosch: Legacy” solidan je nastavak “Boscha”. Iako nije tako sjajna kao “Bosch” na svom vrhuncu, još uvijek je zanimljiva i dovoljno uvjerljiva priča s dovoljno interakcija između dva Boscha da drži pozornost gledatelja. Serija ima još par aduta: nova tematska pjesma također je prilično zarazna, a sezona završava “cliffhangerom”, što nagovješćuje novu sezonu (koja je u međuvremenu i potvrđena).

Prva sezona “Bosch: Legacy” definitivno se treba gledati. Iako jako lako može skliznuti u “skip” kategoriju, za sada joj dajem zeleno svjetlo, stisnite “play”!

Fotografije: “Bosch: Legacy”