Na mjestu stare i zarušene stancije na vrsarskome predjelu Valkanela 1965. godine Dušan Džamonja, umjetnik svjetskoga glasa, otpočeo je gradnju svojeg istarskoga doma koji će, zajedno sa zagrebačkim (gdje je većinom radio makete i unikatne skulpture) i briselskim crtačkim ateljeom, postati težište njegova stvaralaštva.

Kako nam govore iz Turističke zajednice Vrsar: “Vrsarski dom Dušana Džamonje zamišljen je i realiziran kao umjetnikov ljetnikovac u čijem se sklopu nalazi kuća, radni kabinet, atelje, privatna galerija, radionica, stan za pomoćnika i Park skulptura.

Na sjevernom prilazu Vrsaru (u neposrednoj blizini Vrsara uz Stanciju Valkanela) nalazi se otvoreni Park skulptura Dušana Džamonje, smješten u pitomoj i pomno kultiviranoj prirodi u blizini vrsarskih obala, a obuhvaća 30.000 četvornih metara s ljetnikovcem, ateljeom, galerijom te parkom veličine 24.000 četvornih metara. Svoj vrsarski dom D. Džamonja gradio je 60-ih godina XX. stoljeća od prirodnih materijala te je u njemu boravio tijekom ljetnih mjeseci.

U svaku komponentu svojega doma ugradio je monumentalnu skulpturu ostvarivši time san svakog kipara – imati vrt skulptura. Kompleks obuhvaća umjetnikovu radionicu, galeriju te prostor za ambijentalno izlaganje, a za javnost je otvoren 1981. godine. U svakome pogledu, to je istovremeno ladanjski, ali i gospodarski te umjetnički i izložbeni kompleks koji je pojavnošću, izgledom i oblikom te domaćim kamenom, od kojega je sazdan, vješto uklopljen u sredozemni i primorski ambijent Valkanele, baš poput kakve rimske villae rusticae ili novovjekovne istarske stancije čiju tradiciju baštini.

Umjetnik je u svojem vrsarskom ateljeu boravio većinom ljeti (od svibnja do listopada) stvarajući ovdje umjetnička djela i izlažući ih u Parku skulptura. Povrh svega rečenoga, danas ovaj kompleks čini dio nepokretne spomeničke baštine Republike Hrvatske te se kao kulturno dobro nalazi pod zaštitom. Park skulptura otvoren je za javnost te čini nemjerljivo umjetničko bogatstvo Vrsara.”

Park obuhvaća 26 skulptura (metalnih, kamenih, cementnih, poliesterskih) koje su izrađene u razdoblju od 1964. do 1988. godine i postavljene na prostoru od 24.000 m četvornih.

Foto: TZ Vrsar/infovrsar.com