Ovih pet mladih Hrvatica iz Amsterdama pokrenulo je lavinu donacija te su, zajedno sa SOLIDARNOM – zakladom za ljudska prava i solidarnost, osnovale Fond 5.5. Upravo danas su objavili sretne vijesti za 48 kućanstva u Zagrebu kojima će u obnovi pomoći prikupljenim donacijama.

Odmah nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine, u Amsterdamu se počela događati jedna lijepa priča koja će itekako pomoći Zagrebu, evo dva mjeseca kasnije. Tu su priču započele Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec te Dora i Jana Zane, sposobne mlade žene u svojim kasnim dvadesetima koje su odlučile pokrenuti važnu crowdfunding kampanju „Zagreb Earthquake Relief“ za pomoć potresom razrušenim kućanstvima u Zagrebu. Iako svih pet prijateljica, porijeklom Hrvatica, živi u Amsterdamu, vijesti koje su nakon 22. ožujka stizale iz Zagreba dojmile su ih se dovoljno da poduzmu nešto i pomognu. I napravile su velike stvari zajedno sa svim drugim ljudima i stručnjacima koji su se uključili u ovu akciju.

Naime, cure su putem spomenute online kampanje prikupile prvotnih 620.000 kuna kojima su zajedno sa SOLIDARNOM- zakladom za ljudska prava i solidarnost osnovale Fond 5.5. za kriznu podršku nakon potresa. Jutros su u Radničkom domu u Zagrebu predstavljeni rezultati javnog poziva Fonda 5.5., a temeljem javnog natječaja koji je bio otvoren od 15. do 29. travnja, dodijeljeno je ukupno 48 potpora za socijalno najugroženija kućanstva u ukupnom raspoloživom iznosu od 706.400 kuna, a prosječna vrijednost potpore po kućanstvu je 14.716 kuna. Potpore za popravak materijalne štete dobilo je 41 kućanstvo, dok je sedam kućanstava dobilo potpore za najam stana. Iz Fonda 5.5 podržani su gotovo svi prijavitelji s mjesečnim primanjima koja su ispod imovinskog praga navedenog u Pravilniku Fonda, od 1.800 kn po članu kućanstva. Nemamo što drugo reći, nego bravo cure! Više o održanoj press konferenciji pogledajte ovdje, a pet mladih poduzetnih Hrvatica upoznajte putem videa iz Amsterdama.