Tvrtka MX3D iz Nizozemske može biti itekako zadovoljna svojim posljednjim velikim projektom koji dugo i pomno planirala.

Prije koji tjedan u Amsterdamu je postavljen most od nehrđajućeg čelika, napravljen tehnikom 3D printa. To je ujedno prvi takve vrste u svijetu. Potpuno je funkcionalan i stabilan te povezuje dvije obale u samom centru Amsterdama, u četvrti De Wallen.
Tvrtka MX3D bavi se opremom industrijskih robot, osmišljava namjenski izrađene alate te razvija softvere za njihovu kontrolu. Kažu kako njihov jedinstveni pristup omogućuje 3D ispis jakih, složenih i gracioznih konstrukcija od metala, a upravo je novi MX3D Bridge dokaz čudesne moći novih tehnologija. Most MX3D dizajnirala je tvrtka Joris Laarman Lab, a u realizaciji projekta sudjelovali su i britanski inženjeri tvrtke Arup.

Isprintan je u tvornici te je prevezen brodom i dizalicom i postavljen u najstarijoj amsterdamskoj četvrti De Wallen, poznatijoj kao četvrt crvenih svjetiljki. Tamo će prema planu ostati dvije godine. Još jedna zanimljivost je serija senzora instaliranih na mostu koji će prikupljati podatke o kvaliteti i promjenjivoj strukturi mosta, opterećenju i izdržljivosti, a sve to bit će pokazatelj cijelog projekta.

Foto: MX3D.com