Ako osjećate da vaš posao loše utječe na vaše zdravlje i život, morate znati da niste jedini. Čak i ako ne radite više od 50 sati tjedno, možete biti užasno iscrpljeni od posla jer trajanje radnog vremena nije jedini uzrok tome.

Zašto brojenje radnih sati nije dobar način na koji ćete doći do zaključka o tome radite li previše? Zbog toga što postoje i drugi faktori koji mogu dovesti do burnouta. Udaljenost i vožnja od doma do radnog mjesta, stupanj odgovornosti, priznanja i zahvalnost koja dolazi od kolega i nadređenih, ambijent te ljubav prema poslu koji radite samo su neki od faktora koji mogu dovesti do toga da se ne osjećate dobro. U nastavku vam donosimo znakove koji upućuju na to da previše radite ili da vam nešto na poslu ne odgovara.

Okrećete se alkoholu

Osobe koje rade više od 40 sati tjedno okreću se alkoholu nakon posla ili vikendom. Istraživanja su pokazala da žene koje rade više od 40 sati popiju oko 14 čaša alkoholnog pića tjedno, dok ta brojka kod muškaraca zna premašiti i 21. čašu tjedno. Stručnjaci kažu da je za smanjenje potrebe za alkoholom vrlo bitan završetak posla, odnosno vožnja i dolazak doma. U tim trenucima slušajte omiljenu glazbu ili poslušajte podcast koji volite. Izbjegavajte čitanje vijesti, kao i društvene mreže.

Radite više, a ne vidite rezultat

Povećali broj radnih sati u namjeri da odradite više posla, a ne vidite nikakve pomake? Ne brinite se, niste jedini kojima se to događa. To je jasan znak da previše radite i da vam je potreban odmor. Istraživanja sa Stanforda pokazala su da ljudi koji su povećali broj tjednih radnih sati na 70 nisu obavili više posla nego kad su radili 56 sati. Nemojte se preopterećivati jer rezultati neće doći. Kako biste došli do željenih rezultata napravite si to do listu i rješavajte zadatke jedan po jedan.

Ostali znakovi

Pospanost i vrtoglavica, bolovi u leđima i vratu te osjećaj tuge također mogu ukazati na to da previše radite te da morate mijenjati radne navike. Pokušajte raditi 17-minutne pauze nakon 52. minute rada kako se ne biste preopteretili. U slobodno vrijeme meditirajteriješite se stresa nakupljenog na poslu i poklonite si vrijeme samo za sebe. Zapamtite da bez odgovarajućeg odmora nećete imati ni željene rezultate u poslu.

Fotografija: Roman Bozhko