Ljeto nam je dopustilo da nakratko zaboravimo na događanja oko nas i poslovnu neizvjesnost. No, kako se nositi s povratkom u rutinu?

Postoji li uopće rutina ili je i ona izgubila svoj smisao? Nakon izolacije uslijedili su godišnji odmori i svojevrsno ‘puštanje na slobodu’ zbog kojeg ste vjerojatno uživali negdje na obali, mislima udaljeni od pandemije i svih svjetskih zbivanja. Ipak, kolovoz polako zatvara svoja vrata i dok nekima s obzirom na njihov tip posla to ne znači ništa, drugi se u poslovno okruženje vraćaju s upitnicima nad glavom, ne znajući kako će izgledati nova rada rutina i nastavak cijele situacije.

Super je ako ste jedan od onih tipova koji mogu samo odmahnuti s rukom i reći ‘vidjet ćemo’, ali ako imate vlastiti biznis, izgubili ste posao ili ostali bez plana, stvari su malo kompliciranije.

Ono što svakako možete napraviti pri povratku s odmora je plan – za vas. To će vam vratiti osjećaj kontrole u svakodnevnicu i dati vam konkretne teme za razmišljanje kako ne biste ‘gubili glavu’. Ako imate vlastiti biznis, poradite na organizaciji vremena, posložite prioritete, ali ne zaboravite i otpustiti ono na što ne možete utjecati te izdvojite vrijeme za sebe u svojoj radnoj svakodnevnici, osobito ako radite od kuće.

Zajednica može biti itekako velika podrška. Savjetujte se s prijateljima, ljudima koji prolaze isto. Društvene mreže pune su raznih grupa podrške, prijavite se u koju ili se prijavite na neki novi newsletter koji bi vam mogao pomoći u poslu. Ako tražite posao, donesite odluku da ćete se baviti time svaki dan, određeno vrijeme, kao da idete na posao. To ustvari jest posao koji činite za vas same, iako se možda trenutno čini frustrirajuće.

Probajte ostati pozitivni, iskoristiti dolazak jeseni za promišljanje o samima sebi, svom putu i karijeri i ne libite se potražiti i profesionalnu pomoć ili upisati neku novu radionicu. Oduvijek su postojale okolnosti koje mogu utjecati na vas, vaše planove i život, ali oduvijek ste bili i jači od toga.

Foto: Unsplash