Nedavno smo vam pisali o tome kako napad anksioznosti itekako može nastupiti ljeti. Kad mozak prestane razmišljati, najčešće se u njemu razvije nemir.

Pa kako onda smiriti neugodne misli ili tjeskobu? Jednostavno – mozak morate ponovno zaokupirati, ali nečim lakim i lijepim, što će otjerati loše misli i dozvati mir. Slijedi nekoliko takvih aktivnosti.

Kretanje

Kažu da je najbolja stvar za podizanje serotonina vježbanje i kretanje. Zato ako imate poprilično miran godišnji odmor, no ipak se ne osjećate dobro, odlučite se za sport i to onaj koji će vas dobro umoriti. Trčanje, rolanje, tenis – sve što vaš mozak na neko vrijeme zasigurno refokusirati. Probajte se zabaviti!

Pisanje 

Možda vam se vođenje dnevnika čini kao neuvjerljiva ideja, ali pisanje itekako pomaže. Potražite savjet psihologa koji će vam dati i smjernice kako smiriti misli. Najčešće se radi o tome da zapišete uznemiravajuću misao i razradite je do razine kada shvatite da je ona nevjerojatna i da vam ne bi uopće trebala pružati osjećaj straha.

Masaža

Kada smo anksiozni često smo ustvari u grču, fazi pripravnosti. Odgovarajuća, opuštajuća masaža tu bi vam mogla biti od jako velike pomoći. Opustit će vaše mišiće i živce te vas dovesti u balans.

Kuhanje

Onaj kome je kuhanje hobi zna koliko ono može zaokupiti. Pronađite novi recept, krenite u potragu za nečim drugačijim, otiđite po sastojke i – krenite. Sama zanimacija za nešto novo pomoći će vam utišati sve negativno što vam se vrti po glavi.

‘Grounding’

Još jedna aktivnost koju jako dobro poznaju oni koji prakticiraju yogu. Yoga nije samo stvar vježbe već i susretanja sa samim sobom, kao i susretanje sa zemljom, podlogom na kojoj yogu izvodimo. Samo ležanje na podu, na bilo kojoj površini, moglo bi vas smiriti. Dodajte tome duboko disanje i uvedite ovu naviku u stalnu praksu.

Foto: Unsplash