Anksioznost nije rezervirana samo za jesen, zimu i općenito ‘radne mjesece’, ona itekako može napasti baš u danima kada ne radimo ništa.

Nije čudno ako vas anksioznost ‘hvata’ na odmoru. U ljetnom raspoloženju kada svi od vas očekuju da budete najbolje moguće volje, ona se itekako može prikrasti. Stvar je u tome da kada mozak prestane biti u strci i baviti se svakodnevnim stvarima, strah i nesigurnost napadaju. Osobito u ovim vremenima kada ste vjerojatno i nesvjesni koliko na vas utječe pandemija, strah od krize i globalna neizvjesnost.

Pa kako se nositi s njom na ovim vrućinama? Dok drugi ispijaju pića u hladu ili hvataju ten uživajući u laganoj literaturi, vaš mozak vodi svoju priču? Probajte ga umiriti na nekoliko sljedećih načina.

Definirajte problem

Izgovorite naglas da ste anksiozni i da je to vaše trenutno stanje. Tako je, prihvatite ga. Možete na to gledati kao da imate gripu – tijelu je potreban odmor, više sna, vitamini, dobra prehrana i njega. Ako se tako počnete odnositi prema sebi, a ne nastavite pratiti nečiji tuđi ritam i očekivanja, već ste napravili pola posla.

Disanje i fizička aktivnost

Znamo da su vam možda dosadni savjeti o dubokom, trbušnom disanju, ali kada ih počnete prakticirati redovito kao vježbu bit ćete jako iznenađeni koliko dobrobiti i smirenja ono donosi sa sobom. Tu je i fizička aktivnost. Odradite jogging ako trčite, svaki dan redovite odradite yogu ili upalite You Tube i pronađite bilo koju aktivnost za sebe koja će iz vas izbaciti toksine i podići serotonin.

Ugađajte si i činite što vas veseli

Stanite i upitajte se – što bih danas stvarno htjela? Što mi se uistinu baš jako radi? I što god da to jest, ako je odgovor ostajanje u apartmanu i gledanje serije ili odlazak na omiljeni sladoled sama sa sobom, sve je dozvoljeno. Često uopće ni sami ne znamo što nam uistinu treba i što nas uistinu veseli. Zapitajte se to i nekoliko puta dnevno, imate pravo biti sebi na prvom mjestu.

Nazovite nekoga

Nazovite prijateljicu koja zna prolaziti isto. Ona će vam svojim iskustvom pomoći i olakšati osjećaje jer će vam vjerojatno reći kako će ti loši osjećaji proći. Nazovite svoju psihologicu, ili je napokon pronađite. Većina njih itekeko je aktivna online i putem aplikacija, bez problema možete dogovoriti razgovor koji vam može uvelike pomoći, pa čak i da ostatak godišnjeg odmora provedete u odmoru od – same sebe.

Foto: Unsplash