Prije nego što ustanete iz kreveta, već provjeravate svoj telefon. Naravno da niste jedini. Ali kako se riješiti ove loše navike koja šteti fizičkom, ali i prihičkom zdravlju?

Prema istraživanju iz 2019. godine, prva stvar koju Francuzi naprave kada se probude je provjera pametnog telefona. Doista, za polovicu ispitanih pojedinaca provjeravanje telefona počinje prije nego što uopće ustanu iz kreveta. Rasprostranjena je to navika koja se može činiti bezopasnom i bez posljedica, ali koja ipak štetno utječe na naše mentalno zdravlje i naše fizičko blagostanje. Ali kako da prva stvar ujutro ne bude provjeravanje društvenih mreža, e-maila i drugih poruka?

Kako prestati gledati u telefon čim se probudite?

Prva jednostavna, ali učinkovita tehnika: zašto ne biste za početak zamijenili programirani alarm na svom mobilnom telefonu pravom budilicom? Korištenje budilice koja nije višenamjenski uređaj uklanja iskušenje da odmah uzmete svoj telefon u ruke.

Stavite telefon u drugu sobu

Još jedan savjet kako se riješiti ove loše jutarnje navike: stavite telefon navečer u drugu sobu kako biste izbjegli iskušenje prije ustajanja iz kreveta. Stoga, pokušajte isključiti svoj telefon i ostaviti ga u drugoj prostoriji izvan vidokruga i, nadamo se, izvan dosega. Osim toga, stavljanje telefona u drugu sobu pomoći će vam da prestanete provoditi sate skrolajući po društvenim mrežama prije nego što navečer zaspite. Jer znanstvenici su jednoglasni: kasnonoćna uporaba ekrana koji raspršuju plavu svjetlost remeti san.

Odvikavanje od telefona: Uspostavite wellness rutinu

Kako biste prestali biti opsjednuti provjeravanjem telefona kad se probudite, također se čini učinkovitim rješenjem zamijeniti ovu naviku drugom. Priuštite si nešto ugodno čemu ćete se radovati čim ustanete, tako da je manja vjerojatnost da ćete se okretati za telefonom. Popijte dobru kavu, vježbajte jogu ili prošetajte, na primjer.

Proveravanje telefona ujutro: štetna navika za naše mentalno zdravlje

Započeti dan gledanjem u pametni telefon najbolji je način za izazivanje tjeskobe. Uskraćuje nam priliku da jutro započnemo sami sa sobom, daleko od buke svijeta. Svi zaslužujemo vrijeme na početku dana da čujemo vlastite misli i osjetimo vlastite emocije. S telefonom se izlažemo riziku da budemo izloženi negativnim ili stresnim informacijama. Međutim, kako biste prekinuli ovu lošu naviku, idite korak po korak. Promjena se ne mora dogoditi preko noći, ali važno je poduzeti korake u pravom smjeru.

Foto: Pexels