Čini vam se da dan ima premalo sati? Imamo nekoliko savjeta kako posložiti prioritete i izdržati tjedan bez napada anksioznosti.

Ne uspijevate doći do zraka? Budite se nervozni i s pritiskom u prsima, a tek je ponedjeljak? Slijedi nekoliko savjeta kako usporiti, a opet pronaći vrijeme za sebe i svoj unutarnji mir.

Odlazite ranije na spavanje

Umjesto da vam napišemo ‘ustanite ranije’, još važniji savjet je da ranije odlazite na počinak. Osim što se spavanjem od 22, 23 sata balansiraju hormoni i pravilno raspoređuju adrenalin i kortizol, prirodnije ćete se probuditi ranije i imati vremena odraditi ‘me time’ prije cijelog dana koji je pred vama.

Koliko vam vremena treba?

Budite iskreni prema sebi – koliko vam vremena ujutro treba da prionete na posao? Sat vremena, dva? Nema krivih odgovora, svatko od nas je individua i dok je nekom potrebna kratka šalica kave i 10 minuta u kupaonici, drugi žele pola sata vremena za meditaciju i sat vremena u kupaonici. Važno je samo da isto osvijestite i priznate si te po tome planirate svoja jutra. Nema smisla svako jutro juriti, biti u drami i sjedati za kompjuter u pidžami te se sjetiti doručkovati u 13 sati popodne. Brinite o sebi.

Izdvojite vrijeme za oganizaciju posla koji vas čeka

Možda ćete za ovo morati ukrasti nedjelju popodne – ali istina je. Organizacija je pola posla. Što vam uzima previše vremena u danu, na što vam prođu sati i sati? Osvijestite, izgovorite, analizirajte i – pronađite rješenje. Ono može biti novi asistent za taj dio posla, nova tablica koja će vam ga olakšati ili dan u tjednu u kojem ćete se po novom posvetiti samo toj određenoj problematici. Kad to odradite, biti će vam puno lakše i imati ćete manje posla preko tjedna.

Prilagodite dnevne obveze svojim potrebama

Što vam je uistinu važno u danu? Ako je to hrana, doručak i ručak u uvijek određeno vrijeme – isplanirajte posao tako. Između dva obroka riješite najnužnije, a sve ostalo onda možete nakon. Ako imate kućnog ljubimca i volite odraditi veliku šetnju, učinite to odmah nakon buđenja i tek nakon prionite uz posao. Ili neka ta šetnja bude nagrada nakon najhitinijih obveza.

Znajte prepoznati kada je vrijeme za poklopiti laptop

Kada osjećate da gubite razum, koncentraciju, prevlada umor, srce vam počne lupati jače ili teže dišete – naučite samo stati. Odmaknite se od kompjutera, laptopa, mobitela. Napravite omiljeni napitak (bez kofeina), vježbe disanja, pogledajte epizodu omiljene serije, nazovite nekoga i izjadajte se. Izađite iz kuće i odradite šetnju od pola sata. Vjerujte nam, ništa se neće dogoditi.

Znajte koje su vaše vlastite granice

Netko može raditi bez prestanka, netko može raditi 12 sati dnevno, netko drugi pet. Istražite kako se prilagoditi sebi. Promatrajte i prepoznajte tko ili što vam radi stres i krade dragocjeno vrijeme. Ne javljajte se na takve pozive, javite se kasnije, postavite prioritete. A ako teško zaustavljate sami sebe, stavite si alarm na 17 sati popodne koji će vam zvoniti da je vrijeme da uistinu ugasite laptop. Sve se može odraditi i sutra (da, može – ponovite nekoliko puta na glas).

Foto: Unsplash