Otkrivamo vam tehnike svladavanja stresa koje vam mogu koristiti.

Stres i tjeskoba

Stres i tjeskoba dolaze s teretom ljudskosti u nesigurnom svijetu. Nerealno je misliti da bismo mogli trajno prevladati te aspekte života. Uostalom, naša reakcija na stres ključna je za preživljavanje i sigurnost. No s vježbom možemo naučiti upravljati tim osjećajima tako da umjesto da stres i tjeskoba kontroliraju nas – zapravo bude obrnuto. I nije tako teško kao što mislite. Je li još netko bio pod stresom i pokušao se nositi s njim na razne načine? Meditacija, eterična ulja, suplementi, disanje, rad na tijelu… Teško je znati odakle početi i što zapravo djeluje. Prakse na koje se uvijek možete osloniti kako biste pronašli svoj mir zapravo su najjednostavnije.

1. Online terapija

Kad se osjećate potišteno, osobna terapija može se činiti kao veliki napor. Uz mogućnosti upoznavanja putem videa, telefonskog poziva ili neograničenog slanja poruka, stalna podrška za mentalno zdravlje konačno je dostupna. Mentalno zdravlje ima najveći utjecaj kada se događa pod našim uvjetima — kada je ugodno i zgodno. Uz online terapiju imate profesionalne savjete na dohvat ruke — a to u današnjem svijetu puno znači.

2. Kako pobijediti stres svjesnim kretanjem?

Svaki dan nosi drugačiji stresor — odnos s ljudima, promet, novinski naslovi… Ali svi stresori imaju jedno zajedničko: zarobe nas u našim glavama. Stres i tjeskoba rijetko su uzrokovani nečim što se događa u sadašnjosti. Kao što opisuje jedno istraživanje, “ljudsku tjeskobu uglavnom pokreću hipotetske prijetnje usmjerene na budućnost koje se možda nikada neće dogoditi.”

Stres

Stres i tjeskoba žive u umu, zato je povezivanje s tijelom tako učinkovito. Budući da naše tijelo može postojati samo ovdje i sada, kretanje nas usidrava u sadašnjem trenutku. I što pažljiviji pokret, to bolje. Vježbe kao što je joga asana pozivaju nas da povećamo svijest o tijelu, pomažući nam da prekinemo obrasce mišljenja koji su u korijenu našeg stresa. Tai chi, qigong i meditacija u hodu drugi su oblici svjesnog kretanja za upravljanje stresom.

3. Intuitivna prehrana

Možda zvuči fundamentalno, ali u modernom svijetu – koliko često zaista sjednemo i posvetimo pažnju hranjivom obroku, bez paravana, i uživamo u svakom zalogaju? Hrana nas uzemljuje; povezuje nas s našim osjetilima i može smiriti živčani sustav. Osim toga, zdrava prehrana potiče zdrava crijeva, a naša crijeva proizvode serotonin i dopamin, koji su neurotransmiteri koji utječu na raspoloženje! Kada vremena postanu teška, jednostavna prehrambena praksa može nam pomoći da se osjećamo bolje na najosnovnijoj razini. Kad se tijelo osjeća pravilno nahranjeno, imam dovoljno goriva i izdržljivosti obratim pažnju na svoje mentalno zdravlje. 

Ovih dana svatko ima drugačiju ideju o tome kako bi upravljanje stresom trebalo izgledati. Stres i tjeskoba mogu učiniti da sve izmakne kontroli. Ali s ove tri prakse imate podršku nadohvat ruke. 

Foto: Pexels

Savjeti za oporavak nakon praznika: Što nakon prejedanja, kojeg pića previše i emocionalnog stresa?