Guliver/Thinkstock

Različite vrste hiperpigmentacije sve su češća pojava na licima žena. Postoji ih više vrsta i isključivo su estetski problem

Svaka koža ima svoje samozaštitno vrijeme u kojem može biti izložena suncu bez posljedica i bez zaštitnih preparata. U tom razdoblju štiti je prirodni pigment melanin koji sprječava prodor UV zraka u dublje slojeve kože. To vrijeme ovisi o intenzitetu UV zračenja i o tipu kože svakoga od nas.

Agresivno djelovanje sunca u djetinjstvu nepovratno narušava kožni obrambeni sustav jer koža akumulira otrovne slobodne radikale, njezina sposobnost obnavljanja opada i šteta na stanicama je konačna. Nažalost, dovoljan je i jedan nepromišljen izlazak na sunce i posljedice mogu biti dugoročne.

Izlaganje suncu potiče prekomjernu proizvodnju melanina, pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju, a koji se tada pretvara u mrlje na koži, odnosno hiperpigmentacije. Prekomjernu proizvodnju melanina može izazvati niz čimbenika, ali se najviše povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži. Melazma je promjena na koži u obliku smeđih mrlja kod odraslih ljudi. Obično pogađa obje strane lica, najčešće obraze, nos, čelo i gornju usnu. Češće se javlja kod žena, a u malom postotku zahvaća i mušku populaciju. Njezinu pojavu povezujemo s uzimanjem kontracepcijskih pilula ili hormonalnih nadomjestaka te se uvijek se pojača pri izlaganju sunčevoj svjetlosti. Kod sve većeg broja trudnica dolazi do pretjeranog stvaranja melanina te nastanka hiperpigmentacija poznatog pod nazivom kloazma ili “trudnička maska”, najčešće na licu ili ponekad na abdomenu. Mrlje od sunca, odnosno, staračke pjege jedan su oblik hiperpigmentacije. Obično se javljaju kao rezultat oštećenja kože sunčevom svjetlošću. Male, tamne mrlje većinom se nalaze na rukama ili licu, na gornjem dijelu leđa, no mogu pogoditi bilo koji dio tijela izložen suncu. Postinflamatorna hiperpigmentacija je oblik pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste ozljede kože. Često se može javiti nakon akni, ozljeda ili drugih oštećenja kože. Uklanjanje hiperpigmentacija dugotrajan je i složen proces koji uvijek postaje aktualan nakon ljeta, a većinom je riječ o tretmanima koji se smiju provoditi isključivo u mjesecima kada sunce nije toliko intenzivno.

Tretmani su to koji u kontroliranim uvjetima intenzivno uklanjaju gornji sloj kože, najčešće kemijski pilinzi koji podrazumijevaju nanošenje kisele otopine na hiperpigmentacijama zahvaćena područja. Kiseline uzrokuju ljuštenje kože, nakon čega nastaje vidljiva nova i ujednačeno pigmentirana koža. Terapije laserom uglavnom imaju isti učinak, ali su preciznije jer je moguće kvalitetnije kontrolirati intenzitet tretmana. Uključuju “spaljivanje” zahvaćenog područja optičkom energijom. Najblaži tretmani djeluju samo na površinski sloj, dok intenzivniji tretmani prodiru u dublje slojeve kože. Derivati vitamina C također su učinkoviti u borbi protiv hiperpigmentacije. Često se koriste u kozmetičkim tretmanima zajedno s drugim aktivnim sastojcima. Borba s hiperpigmentacija koje se jednom pojave u pravilu nikada na prestaje, ovisno o uzrocima nastanaka većina njih recidivirara i teško ih je u potpunosti ukloniti. Kada ih uspijemo dovesti u fazu da nisu vidljive, potrebna je stala zaštita od sunca kako se ne bi ponovno aktivirale.

Green Peel tretman

Najučinkovitiji kozmetički tretman rješavanja svih nepravilnosti na koži lica i tijela u kojem se koristi biljna mješavina, minerala, enzima, fitohormona i vitamina bez dodatka kemikalija. Ovaj tretman potiče stvaranje nove, poboljšane kože vidno zdravijega izgleda stimulirajući regenerativne procese unutar stanica. Green Peel daje izvrsne rezultate kod: nečiste kože, zadebljane i nepravilne kože, proširenih pora, ožiljaka, ožiljaka od akni, strija, finih i grupiranih bora, gubitka elastičnosti i tonusa kože, suncem oštećene kože, hiperpigmentacije, keratoze te umorne kože bez vitalnosti. Uspjeh Green Peel Classic tretmana može se usporediti s rezultatima laserskih i tretmana abrazija kod estetskih kirurga.