Platforma za streaming glazbe Spotify uklonit će glazbu Neila Younga nakon što je tvrtka odbila ukloniti podcast Joea Rogana usred prigovora glazbenika da širi dezinformacije o cjepivu

Ovoga je tjedna Neil Young objavio otvoreno pismo svom menadžeru i izdavačkoj kući koje je kasnije uklonjeno, u kojem je napisao da ne želi biti na istome streaming servisu kao i popularni voditelj Joe Rogan, koji je poznat po tome što izražava kontroverzne stavove o politici i cjepivu.

Jedan dio pisma glasio je: “s procijenjenih 11 milijuna slušatelja po epizodi, podcast The Joe Rogan Experience, koji se emitira isključivo na Spotifyju, je najveći svjetski podcast i ima ogroman utjecaj. Spotify ima odgovornost ublažiti širenje dezinformacija na svojoj platformi, iako tvrtka trenutno nema politiku dezinformacija.” Glazbenik je dodao: “Želim da Spotify odmah DANAS odluči hoće li ukloniti podcast Joea Rogana ili mogu glazbu s njihove platforme… Mogu imati Rogana ili Younga. Ne oboje.”

S obzirom na to da je, prema riječima The New York Timesa, Joe Rogan jedan od najkonzumiranijih prozivoda na svijetu, a njegov podcast je najpopularniji na Spotifyju s 100 milijuna dolara vrijednim ugovorom na ekskluzivna prava na emisiju, ne čudi da je glasnogovornik Spotifyja najavio da će platforma ukloniti glazbu Neila Younga. Izrazili su žaljenje i pričali o nekoj slobodi govora i sigurnosti za slušatelje, no očito je zapravo da su vjerojatno stavili računicu i odlučili zadržati ugovor.

Neil Young, poznat po svome aktivizmu i izražavanju stavova, naprosto je odlučio iskoristiti svoj status i ukazati na probleme platforme na kojoj se nalaze razne lažne informacije, iako time gubi popriličnu zaradu – čak 60 posto ukupnih slušatelja diljem svijeta stiže s ovog streaming servisa. I potencijalno aktivirati druge glazbenike i glazbenice da učine isto.

“Postoji pozitivna strana za moje slušatelje, za ljude koji slušaju 60 godina moje glazbe, a to je da je na mnogim drugim platformama kao što su Amazon Music, Apple Music, Qobuz, što su samo od nekih, da oni puštaju glazbu u visokoj rezoluciji – kao što bi se i trebalo slušati, dok je nažalost Spotify niske rezolucije. Toliko o umjetnosti. No, to je za mene prošlost. Uskoro će moja glazba živjeti na boljem mjestu.”

Cijela ova situacija potaknula je lavinu reakcija, kako o streming servisima, tako i pravu na slobodu govora te ponovnom pitanju – kako uopće podupirati glazbenike. U nekom od tih rasprava pojavio se i hashtag #CancelSpotify na Twitteru, a obožavatelji Younga i muzičari koji ga podržavaju, kao i oni koji podržavaju Rogana – pridružili su se diskusiji.

Hashtag #CancelSpotify nije zapravo novitet, ako se podsjetite, isti se pojavio i tijekom apela glazbenika koji su zahtjevali veće tantijeme od ovog streaming diva (neke rasprave je pokrenula i Taylor Swift), pa bi se više moglo govoriti o ponovnom buđenju mnogih pitanja na koja se nikad nisu dobili zadovoljavajući odgovori.

Obožavatelji Neila Younga odlučili su napustiti Spotify jer su se priklonili profitu, a ne bogatstvu arhive glazbe. Ostaje sličan argument kao i onda kada je Twitter, kao onda i Facebook, uklonio profil Donalda Trumpa – riječ je o privatnim tvrtkama koje mogu što zapravo žele, neovisno o tome koliku ulogu imaju u kreiranju generacija glazbenih ukusa, a očito i političkih stavova.

No, jeftin je to argument u situaciji u kojoj je očito da se razne kontroverzne izjave dozvoljavaju radi klikova i mnogih minuta slušanja, a kad bi #CancelSpotify uzeo više maha i uzrokovao masovan pad slušatelja (a time bi i računica možda išla više u korist tome da odustanu od Rogana) – upitno je bi li ostali pri istome. Vjerojatnije je da bi ta neka “sloboda govora” najednom postala svijest da je riječ o “širenju dezinformacija”. A jedina svijest koja zaista postoji u oba slučaja je – novac, što si mi moramo svi također osvijestiti kad je o divovima bilo koje industrije riječ. Sve drugo je pozitivno iznenađenje.

 

Foto: Frazer Harris/Getty Images Entertainment via Getty Images