Britanska pop diva Adele objavila je svoj iščekivani studijski album “30”, za koji se u prvom tjednu od objave nestrpljivo iščekuju prvi rezultati i rekordi koje je srušila.

No objava ovog izdanja sa sobom je donijela i promjenu na Spotifyju. Naime, ako ste do sada koristili ovu streaming platformu za preslušavanje albuma, onda znate da ste po “defaultu” mogli odabrati “shuffle play button”, s kojim pjesme niste slušali po redoslijedu kako su posložene na izdanju već prema nasumičnom odabiru.

Spotify je tu opciju promijenio upravo po objavi albuma “30”, a kako saznajemo – prema zahtjevu Adele, što je pjevačica potvrdila i objavom na Twitteru: “Ovo je bio jedini zahtjev koji sam imala u ovoj našoj uvijek promjenjivoj industriji. Ne pridajemo albumima i redoslijedu pjesama toliko pažnje bez razloga. Naša umjetnost priča priču i naše priče treba slušati kako smo ih zamislili. Hvala Spotifyju na slušanju.”

Promjenu je za The Verge potvrdio i Chris Macowski, voditelj glazbenih komunikacija u Spotifyju: “Kao što je Adele spomenula, s uzbuđenjem možemo podijeliti da smo započeli s uvođenjem nove Premium značajke, koju su i korisnici i umjetnici dugo tražili.”

Međutim, uslijedile su i kritike na ovaj korak. S jedne strane, korisnici kritiziraju moć koju jedan izvođač može imati nad streaming platformom, dok s druge strane stižu kritike i na račun Adele, upravo zbog činjenice da svojim utjecajem može učiniti puno više od promjene jednog običnog Shuffle Buttona, kao što je veća zarada za umjetnike na streaming platformama.

Ipak, jasno je kako je jedan Spotify beskompromisno pristao na ovaj zahtjev Adele, s obzirom na odnos iz prošlosti koji je glazbenica imala sa streaming platformama. Naime, svoj prethodni album “25” objavljen u studenom 2015., Adele je isprva učinila dostupnim isključivo u fizičkom i download obliku, dok je na streaming platforme stigao tek u lipnju 2016.

Vremena se mijenjaju, a Adele ide po svom. Uspjeh njenog četvrtog po redu albuma je neupitan; čak tri pjesme s albuma se ovog tjedna natječu da zauzmu prve tri pozicije UK Singles Charta, a očekuje se i ulazak izdanja na sam vrh Billboard 200 Albums Charta.

Fotografija: Adele Twitter