Elton John upozorio je prošloga tjedna na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog ograničenja na turnejama nakon Brexita

Sir John je bio među glazbenicima, uključujući Eda Sheerana i Rogera Watersa iz Pink Floyda koji su u siječnju potpisali pismo u kojem kritiziraju dogovor o Brexitu. Sada je podsjetio na iste probleme.

“Otvoreno govoreći, trenutačno smo u velikoj opasnosti da izgubimo generaciju talenta zbog zjapećih rupa u vladinom trgovinskom sporazumu”, napisao je pjevač singla “Rocket Man” na svojem Instagram profilu.

Podsjetimo, trgovinski sporazum između Britanije i EU, koji je započeo početkom godine, britanskim glazbenicima više ne jamči bezvizna putovanja na kontinentu. Vlada Velike Britanije kaže da je EU odbila njegove pokušaje pregovora o putovanju bez viza, dok EU tvrdi suprotno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elton John (@eltonjohn)

Sir Elton John upozorio je zastupnike da bi britanska glazbena industrija mogla izgubiti “generaciju talenta” zbog ograničenja na turneje po Europskoj uniji nakon Brexita.  Sir Elton nazvao je situaciju “prijetećom katastrofom” za Veliku Britaniju. “U ovoj najtežoj situaciji radi se o šteti za sljedeću generaciju glazbenika i umjetnika u nastajanju, čije će se karijere zaustaviti prije nego što su uopće započele.”

Poznati pjevač primijetio je da većina europskih turneja pop i rock bendova potječe upravo iz Velike Britanije – što znači da zapošljavaju scensku ekipu, vozače, ugostitelje, ton majstore, rasvjetne tehničare i prateće glazbenike za rad u 27 država članica EU. “Amerikanci su veliku većinu vremena preuzimali britansko osoblje i koristili britansku opremu u 85 do 90 % slučajeva tijekom svojih turneja po Europi. Počet će se preseljavati u Schiphol, u Frankfurt, u skladišta usred Njemačke i tamo uzimati opremu i sve će to biti izgubljeno.”

Sličnu situaciju nedavno je komentirao i Noel Gallagher, koji je objasnio da “ne možete jednostavno sjesti u vlak, otići u Pariz i odraditi još jedan koncert” zbog silne logistike i skupljih troškova, što znači da bi sa svojim bendom High Flying Birds morao smanjiti turneju po Europi. “Sada će organizacija turneje po Europi koštati cijelo jedno bogatstvo.” Ako tako kaže bivši član ikonskog Oasisa, kako će situacija biti za druge?

Foto: Ian Gavan/Getty Images Entertainment via Getty Images