Svi vole tjesteninu na ovaj ili onaj način, pizze, talijanske sladolede… Koliko god bila šarena, Italija nudi nebrojene gastronomske mogućnosti. Zato smo za vas pronašli jela koja morate probati kada putujete u susjedstvo, bilo da ćete posjetiti možda Apuliju, ove neke skrivene dragulje ili veće gradove

Naravno, pizza se podrazumijeva, pa smo je upravo zbog toga izostavili, fokusirajući se više na neka druga talijanska jela. Jer zemlja tjestenine će vam na tanjuru poslužiti stvari koje ne možete zamisliti, a koje su jako ukusne.

1. Bigoli

Mislili ste da su špageti ukusni? Onda niste probali bigoli, špagete koji su specijalitet Venecije. Riječ je o nešto debljim rezancima sličnim milinetteima koji se obično pripremaju u kombinaciji s patkom.

2. Ribollita

Ovu “zimsku” juhu iz Toskane svi vole. Na vama je od čega ćete ga napraviti, ali onaj tradicionalni uključuje mješavinu povrća (prvenstveno kelja i rajčice), graha i starog kruha. Po želji možete dodati meso ili ribu, ali ako želite ostati pri originalnom receptu, izostavite ih. Čisto da se osvježite nakon dugih šetnji i razgledavanja.

3. Risi e bisi

Risi e bisi znači riža i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je jako ukusno. Sastojci se kuhaju u juhi od povrća, a rezultat je lijepo uravnoteženo jelo, lagano i popularno među vegetarijancima. Iako, sigurni smo da su vaše majke znale raditi rizi bizi, zar ne?

4. Osso buco alla Milanese

Ako morate probati jedno mesno jelo u Italiji, neka to bude Osso Buco. S teletinom pirjanom u vinu nećete pogriješiti.

5. Tortellini en Brodo

Za mnoge obitelji u sjevernoj Italiji, Tortellini en Brodo je jelo prikladno u svakoj prilici. Poslužuje se u umaku od vrhnja i posuto sitno naribanim parmezanom.

6. Canederli

Rade se od starog kruha, jaja, mlijeka i mesa. Ove pikantne kuglice prelijemo i bistrom juhom. Slične su našim polpetama, samo s manje mesa.

7. Cacciucco

Niste ljubitelj ribe? Cacciucco će to promijeniti. Začinjeni plodovi mora prepoznatljivi su specijalitet mjesta Livorno, a školjke, rakovi i hobotnice u umaku od rajčice nešto je čemu nećete moći odoljeti.

8. Focaccia di recco

Jednostavan recept Focaccia je aromatični kruh koji se odlično slaže s maslinovim uljem i sirom.

Foto: Pexels, Unsplash