Koliko vam je puta došlo da spakirate kofere i samo odete živjeti negdje gdje vas nitko ne poznaje, negdje gdje nema buke i negdje gdje je okolina stvarno prekrasna? Znam, jednako toliko puta sam i sama to poželjela. Svakodnevna rutina kuća-posao-kuća-posao zna, koliko god ugodna bila, jednako tako biti i dosadna. Kažu da je dobro izaći iz zone komfora i napraviti za sebe nešto nepredvidivo, pa evo ako se odlučite za promjenu rutine ili mjesta stanovanja, u Italiji postoje sela koja vas plaćaju da ih naselite. I ne, nije šala.

Kada spomenemo Italiju, svi pomislimo na sve one prirodne ljepote koje ova zemlja nudi, a ako ste posjetili neki od turističkih gradova poput Rima, Milana ili Venecije, jasno vam je da se puno ljudi poistovjećuje s vama. Gužve u ovim nadasve prekrasnim dijelovima Italije su abnormalne, pa ako tražite odmor od užurbanosti, možda ove lokacije nisu za vas.

No, od sjevera do juga postoje mnoga sela koja imaju svega par tisuća stanovnika i koja se nadaju ponovnom naseljavanju. A ta nadanja planiraju pogurati kroz niz poticaja. Zbog urbanizacije, mnoga sela gube sve više i više stanovnika, stoga su odlučila platiti ljudima da se dosele, favorizirajući tako preseljenje u sela i repopulaciju malih gradova.

Trenutno se pruža niz poticaja kao što su kućni bonusi od 15 tisuća eura aktivnih nepovratnih sredstava na Sardiniji, za sve mlađe od 40 godina koji sanjaju o otvaranju tvrtke ili preuzimanju tvrtke regija Calabria osigurava 28 tisuća eura svima koji se presele u općine Santa Severina, San Donato di Ninea, Aieta, Civita, Caccuri, Albidona, Sant’Agata del Bianco, Samo i Bova, sve općine između Crotonea, Cosenze i Reggio Calabria s manje od dvije tisuće stanovnika.

Slična priča je i za one koji odluče otići živjeti u Roseto Valfortore, apulijsko selo u pokrajini Foggia gdje gradonačelnik nudi pet tisuća eura svima koji se odluče preseliti tamo i otvoriti tvrtku.

Nekoliko kilometara dalje, općina Candela, koja je 90-ih godina imala preko osam tisuća stanovnika, danas je spremna isplatiti do dvije tisuće eura za svakoga tko se nastani i kupi kuću. Konkretno, samci imaju pravo na 800 eura, parovi 1.200, dok obitelji mogu doseći od 1.500 naviše. Za one koji sanjaju o odustajanju od svega i preseljenju na Sardiniju, “uvjeti” su stroži: ovdje se, zapravo, isplaćuje nepovratni bonus onima koji dokažu da su živjeli u regiji najmanje 18 mjeseci u zemlji s manje od tri tisuće stanovnika.

Doprinosi se povećavaju kako se preselite na poluotok. U Emiliji-Romagni, na primjer, govori se o bonusu do 30 tisuća eura za mlađe od 40 godina, također uzimajući u obzir prihod Isee (instituta koji procjenjuje ekonomsko stanje obitelji).

U Venetu i Pijemontu poticaj doseže i do 40 tisuća eura za one koji odluče živjeti u jednoj od 465 visinskih općina Alpi. Priznajemo, u planinama svakodnevni život može biti vrlo težak, ali možda, za one željne avanture, ni to nije loša opcija.