Da je naše Jadransko more puno legendi, priča i mitova ne iznenađuje. No, svakako je iznenađenje kada se te priče, legende i mitovi ukažu u stvarnom, opipljivom obliku. Tako su brodolomi jedni od posebnijih mjesta i nalazišta jer često “iza” olupine broda s potopljenim njegovim predmetima i stvarima stoje neke od najzanimljivijih priča ispričanih u našoj bogatoj povijesti.

Brodolom iz 3. stoljeća pr. Kr. otkriven u Jadranu

Vijest da je pronađen potpuno očuvan, do sada neotkriveni brodolom s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista u akvatoriju otoka Šćedra velika je stvar, jer će sigurno povijesničarima, povijesničarima umjetnosti, restauratorima, konzervatorima i svima onima koji se bave prošlošću na ovaj ili onaj način donijeti pregršt novih i zanimljivih informacija o putovanjima, trgovini i životu toga doba. Ovo se otkriće dogodilo zahvaljujući suradnji Ministarstva obrane s Konzervatorskim odjelom u Splitu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Sveučilišta u Splitu.

S obzirom na mogućnosti provedbe podvodnih aktivnosti uz prethodne informacije konzervatora o postojećim i potencijalnim arheološkim lokalitetima (brodolomima), provedeno je zajedničko uvježbavanje protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike u akvatoriju srednjeg Jadrana.

Podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone i utvrdili kako je riječ o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu. Datacija i očuvanost nalazišta čine ga jednim od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana, a buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju. Zvuči zanimljivo i uzbudljivo, tko zna što će sve istraživanja otkriti.

Fotografije: Saša Denegri i Robert Kramarić (preuzeto s Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske)