Naša obala nastavlja iznenađivati. Osim ljepota, svako malo otkrivaju se neki povijesni ostatci. Tako su i sada arheolozi pronašli cestu koja je povezivala potonulo prapovijesno naselje hvarske kulture s obalom otoka Korčule. 

Napravljenom analizom ustanovilo se da se radi o cesti staroj čak sedam tisuća godina. Ovaj pronalazak rezultat je arheoloških istraživanja potopljenog lokaliteta Soline na Korčuli. 

“Radi se o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala umjetno stvoreni otok s obalom. Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Krista. Ljudi su hodali ovom komunikacijom i to prije gotovo sedam tisuća godina”, stoji u priopćenju Sveučilišta u Zadru. 

Istodobno, na drugom kraju otoka Korčule, arheolozi Sveučilišta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pokraj Vele Luke. 

Arheološki tim koji roni na lokalitetu Soline izvršio je pregled središnjeg dijela uvale Gradine, a na četiri do pet metara dubine pronašli su  još jedno nevjerojatno otkriće – potopljeno naselje, gotovo jednako kao i ono na Solinama. 

 

Foto: Sveučilište u Zadru