Ako planirate kakvo jesensko putovanje, ne zaboravite uzeti u obzir talijanska sela. U tome će vam sigurno pomoći najljepši vodič kroz njih koji smo pronašli, onaj u u produkciji Architectural Digesta! 

“Posjetiti ih znači sudjelovati u ljepoti Italije i istovremeno pomoći u održavanju ovih očaravajućih mjesta”, kaže Fiorello Primi, predsjednik udruge “Najljepša sela u Italiji” (I Borghi più belli d’Italia). Njegova organizacija provela je proteklih 20 godina promičući baštinu manjih gradova a do sada je vratio zasluženu pažnju i sjaj više od 300 sela diljem zemlje. Imajući to na umu, ekipa iz Architectural Digest Italia postavila im je izazov: zamolili su ih da odaberu 10 veličanstvenih sela iz cijele Italije s karakteristikama vrijednim pažnje, jedinstvenom privlačnošću ili intrigantnom stranom. I dostavljena su im “Najljepša sela u Italiji” o kojima možete čitati u nastavku!

Bagnoregio 

serena-ferracci-Bagnoregio

Iako se Bagnoregio ljubiteljima Italije može činiti očitim izborom, ipak ga ne treba propustiti staviti na listu. Inače, u Italiji je ovaj gradić poznat kao “grad koji umire”, epitet koji mu je dao pisac Bonaventura Tecchi, koji je bio lokalni stanovnik. Nadimak je dodijelio zbog brojnih klizišta u tom području, katastrofe koja je prijetila ugroziti budućnost sela. Ali je prevagnula briga stanovnika koji su ga obnovili i Bagnoregio je postao simbol opstanka. Zahvaljujući prekrasnom krajoliku i gostoljubivoj atmosferi, selo je grad u procvatu i turističko središte.

Ostana, Cuneo

Gradić s aktivnostima u svakom godišnjem dobu – skijanje i penjanje po ledu zimi, te planinarenje ljeti – Ostana utjelovljuje šarm grada iz drugog doba. Zgradama i ulicama dominira kamen, a u okolici živi tek 50-ak stanovnika. Iako se to može činiti malim, u jednom je trenutku broj pao na pet. Srećom, šarm planine preokrenuo je silazni trend..

Sottoguda, Belluno

alessandro-de-marco-beluno

U podnožju Marmolade, najvišeg vrha u Dolomitima, nalazi se selo prepuno stoljetne arhitekture koja doista djeluje netaknuto vremenom. Tradicionalne figure od kovanog željeza krase ulaze u kuće, dok su hrpe drva za ogrjev pokazatelji da ovo selo, koliko god se neobično činilo, još uvijek biva i živi!

Verucchio, Rimini

A splendid view of the rooftops of the village and the surrounding countryside from the top of the main tower of the fortress.

U Verucchiu su tople ljetne večeri uz more nešto najljepše što možete doživjeti. Zato si uzmite par dana u ovom gradiću te ih provedite uz lagane šetnje tvrđavama i palačama iz 18. stoljeća, te u Gradskom arheološkom muzeju koji se nalazi u nekadašnjem samostanu. 

Castiglione di Garfagnana, Lucca

Castiglione di Garfagnana, Italy. Beautiful architecture of small commune Castiglione di Garfagnana.

Kad tiranija cementa postane prevelika i buka civilizacije se osjeti bez prestanka, Castiglione di Garfagnana je pravo utočište. Usred zelenih šuma i okruženo pojasom planina, ovo selo djeluje kao odvojeno od svijeta. Poetske misli na stranu, hrana je ovdje protagonist, s gljivama i tartufima zvijezdama stola, uz suhomesnate proizvode i sir pecorino koji se poslužuju s lokalnim kruhom od krumpira.

Summonte, Avellino

Summonte, Avellino, Campania, Italy - November 14, 2006: the country and Mount feverfew seen from the top of the tower Angevin

Ako putujete od sjevera prema jugu, selo koje morate posjetiti u regiji je Campania. Neobičan i ušuškan podno planine Partenio, Summonte je grad koji, zapravo, svaki putnik koji istražuje ovu zemlju mora posjetiti.

Fornelli, Isernia

U Fornelliju 2000 stanovnika uživa u prosječnoj godišnjoj temperaturi od 20-ak stupnjeva. Osim po idealnom vremenu, grad je jedinstven i po tome što istražuje budućnost koliko i prošlost. 

Civita, Cosenza

Devils Bridge-Ponte della Maddalena is a bridge crossing the Serchio river near the town of Borgo a Mozzano in the Italian province of Lucca

Ovo talijansko selo krije đavolje dubine! U blizini se nalazi znameniti Ponte del Diavolo ili Đavolji most dug oko 600 koraka. Most od 600 koraka koji se proteže izvanrednim i dramatičnim klancem pravo je inženjersko i građevinsko čudo. Prema legendi, graditelju, svetom Julijanu, gradnja je bila toliko teška da je morao zamoliti đavla za pomoć, otuda i naziv. Kako priča kaže, Vragu je obećana duša prve osobe koja prijeđe most u zamjenu za njegovu pomoć.

Opi, L’Aquila

Opi sunrise, national park of abruzzo, lazio e molise, Opi, Abruzzo, italy

Unutar Nacionalnog parka Abruzzo, ovo selo nije samo dom za ljude — poznato je da vukovi, medvjedi i orlovi tumaraju zemljom. Iako je ovo područje sklono klizištima, mnoga netaknuta mjesta i dalje su stabilna. No ne brinite da ćete naletjeti na opasnu životinju dok istražujete šumu: većina divljih životinja ima tendenciju sakriti se kad čuje ljude.

Posada, Nuoro

Posada- beautiful hill top village in Sardinia with Castello della Fava on the top. Location: Posada, Province of Nuoro, Sardinia, Italy, Europe

Ako planirate putovati do svih mjesta na ovom popisu, vaše će putovanje završiti putovanjem na Sardiniju. Ovdje se obala tretira sa svetim poštovanjem; voda je prozirna, a plaža ima savršeno bijeli pijesak. Možete čak iskoristiti i uslugu rentanja bicikala, tako da možete biti ekološki osvješteni dok uživate u plavom moru.

Fotografije: Unsplash, Thinkstock