Talijani su svima poznati kao narod koji uživa u hrani, bez žurbe i pritiska svakodnevice. Restoran Sant Ambroeus odlično je mjesto za sve koji žele okusiti dio ove gastronomske kulture koja ne čini samo pizzu i sladoled, a predstavlja snažnu povezanost između hrane, prijatelja i obitelji.  

Bistro je ime je dobio po Svetom Ambroziju, zaštitniku talijanske prijestolnice mode, a priča ovog mjesta započinje još 1936. godine kada su dva slastičara udružila snage i otvorila restoran samo nekoliko koraka od Teatra La Scala, legendarne operne kuće. Ubrzo je bistro zadobio simpatije Talijana, pa je postao središte okupljanja prijatelja i obitelji u bilo koje doba dana, od jutra kada se dan započinje savršeno pripremljenom kavom do večeri kada su Talijani htjeli uživati s prijateljima u klasičnim jelima u elegantnoj blagovaonici restorana. 

Nažalost, priča restorana nije dugo poživjela. Sedamdesetih godina bistro je prodan obitelji Pauli koja je potom prodala milansku lokaciju i odlučila brend restorana probiti u Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem predstavljanja jedinstvene talijanske gastronomske kulture. Amerikanci su, očekivano, zavoljeli ovaj bistro, pa je danas restoran otvoren na više od deset lokacija u New Yorku.  

S obzirom na ogromni uspjeh koji je restoran ostvario u Americi, jedino ispravno rješenje bilo je vratiti poznati bistro tamo gdje je sve počelo, u Milano. Bistro je ponovno otvoren 2021. godine, a želja je bila da se povrati autohtoni izgled i prestiž koji je restoran uživao u prošlom stoljeću.  

U svojoj gastronomskoj ponudi restoran slavi podrijetlo izvornog bistroa i milansku tradiciju uz dašak međunarodnih okusa, pritom dajući prostor i jelima te uspjehu koji su ostvarili u New Yorku. 

Bistro nudi raznolik izbor, od svima omiljenih autohtonih špageta s rajčicom do poznatog milanskog kotleta, raznolikih varijanti doručka koje uključuju ukusna peciva do tradicionalnih ponuda talijanske večere, slanih i slatkih delicija, ali i savršeno pripremljenih espresa i capuccina koji će oduševiti kavoljupce. 

Osim primamljujuće gastronomske ponude, u oko nam je upao i savršeno uređen prostor restorana koji, bez obzira na pomalo industrijski dizajn nudi toplinu koja odlično predstavlja ponudu bistroa, tradicionalno uz dašak modernog. 

Fotografije: Instagram santambroeus