Zvijezda Riverdalea Lili Reinhart često progovara o svome mentalnom zdravlju, a ovoga je puta svoje pratitelje upoznala i da se trenutačno bori s problemima sa slikom svoga tijela

Da je problem krive percepcije vlastite slike tijela globalni, zna se već godinama, kao i da su društvene mreže katalizirale te nesigurnosti i dovele ih do nekih nepojmljivih razina. Stoga pojedine države čak pokušavaju boriti se s tim mentalnim problemom s kojim se sve više mladih muči, a tu su i body positivity i body neutrality pokreti koji aktivno pokušavaju promijeniti svijest o težinama tijela, dijetnoj kulturi i naglašavati da bismo trebali na vagu stavljati naše karaktere, talente i postignuća, a ne naša tijela koja se svakodnevno bore s raznim izazovima.

Osim što takvi pokreti pomažu, posebno je mnogima važno kada o tome progovaraju i slavne osobe. Bella Hadid je tako prije nekoliko mjeseci progovorila o svojoj anksioznosti i pokrenula važan razgovor koji je stavljen na naslovnice, a sada je Lili Reinhart, 25-godišnja glumica, koja često progovara o svojim borbama s mentalnim zdravljem, sada podijelila s pratiteljima da je trenutačno iznimno ranjiva.

Progovorila je vrlo iskreno da se trenutačno bori s vlastitom percepcijom svoga tijela. Iako smo često navikli slušati ispovijesti “after” bitke, bilo je moćno čuti riječi koje izgovara osoba koja je trenutačno u borbi s time – kako bi se naglasilo da borba s prihvaćanjem sebe nije ravna linija, već itekako krivudav put.

“Posljednjih nekoliko mjeseci borila sam se s opsesivnim mislima o svom tijelu/težini i postalo je prilično ozbiljno u posljednjih tjedan dana”, napisala je Lili. Rekla je da želi progovoriti o tome “u nadi da se bilo tko od vas koji se također bori neće osjećati tako usamljeno”.

Vrhunska slava otkako je glumila Betty Cooper u popularnoj seriji Riverdale definitivno je utjecala na to kako vidi svoje tijelo. Što nije šokantno jer je zabavna industrija notorna po nametnutim standardima ljepote koji se prelijevaju i na ostalu javnost, poglavito mlade žene. Lili je dokaz i da svjesnost kakva je industrija ne znači da se osjećaj manje vrijednosti nije uspio uvući u nju.

“Nisam mislila da bi mi se u ovoj industriji, koja je toliko opsjednuta ženskim tijelima i težinama, ikad moglo pokvariti prihvaćanje i pozitivnost o vlastitom tijelu… ali jest.”

“Voljela bih da nisam odrasla u vremenu u kojem su mediji obožavali samo jednu veličinu žena”, dodala je glumica. “Moje tijelo me nosilo kroz 25 godina života. Svi moji ožiljci, suze, traume… Voljela bih da ga mogu voljeti više, čak i kada ne izgleda kao kad sam imala 20.”

Reinhart je priznala da se pogledala u zrcalo i povukla kožu kako bi vidjela kako se “očekuje da će izgledati u industriji u kojoj nisi dovoljno zgodan ako nisi određene veličine.” No, rekla je da se trudi, baš kao i mnogi, jer “znam da moje tijelo zaslužuje jednaku ljubav i divljenje u bilo kojoj veličini.”

Iako Lili ima problem sa slikom o sebi, svjesna je svoje “obaveze” razotkriti industriju u kojoj jest i da mora žena čije tijelo vide druge mlade žene i osjećaju utjehu u tome da nije mini veličine, kao i to da se njezino tijelo tijekom godina jednostavno – promijenilo. Iako, poznavajući kako je sve prošlo za Adele, neovisno o tome što se dogodi s njezinim tijelom, naići će na određene kritike.

Normaliziranje, razgovor o ovome, suosjećanje i svjesnost da smo svi različiti mijenjaju stvari, a to što je glumica progovorila o svojoj tjelesnoj dismorfiji možda će u budućnosti spriječiti da se nekoga javno naziva pretilim, fotografira nakon izlaska iz rodilišta ili komentira nakon papparazzi fotki da pak izgledaju kao da su na drogama ili alkoholičari. Ako spriječi i jednu osobu, svijet je postao malo bolje mjesto.

 

Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images Entertainment via Getty Images