Kad je Lizzo na Instagramu objavila detalje svog 10-dnevnog detoxa, izazvala je ogromnu pomutnju – je li ovo riječ o još jednom body shamingu ili smo nešto ipak u međuvremenu naučili?

Brojni celebrityji su dosta otvoreni (u ovo doba možda i više no ikad), pa zapravo ne čudi da je Lizzo počela pričati o svojoj prehrani, jer nije prvi put. Već je otvoreno pričala o ukomponiravanju veganske prehrane, a sada je na red došlo njezino eksperimentiranje s detoksikacijom tijela. Dočekana je, blago rečeno, na nož. Njezini videi, koji su upozorili na to da se ovakav tip prehrane mora kontrolirati, podijelila je i detaljan plan koji je odradila pod nadzorom, a na kraju serije Insta storyja stala pred kamere u svima nam poznatoj ‘’before’’ and ‘’after’’ pozi.

Unatoč tome što je odradila sve što je ‘’trebala’’, poput izjava o odricanju odgovornosti i drugih klasičnih ‘’don’t try this at home’’ epiteta, njezine kriške krastavaca u jabučnom octu ozbiljno su posvađale njezine fanove i medije.

Optužili su je da promovira diet kulturu, da ne bi smjela promovirati stvari koje dovode do poremećaja prehrane i čak su izravno govorili da će ih izdati jer više neće biti ‘’a big girl’’. Ali ova se situacija nikako ne bi trebala koristiti za osuđivanje Lizzo, koja je napravila, hajdemo reći, sve što je mogla (osim da naravno nikad nije takve stvari niti objavila), već za kritičko promišljanje o kulturi detoksikacije. Lizzo je praktički ambasadorica ljepote u svim oblicima, o tome da je jako važno voljeti se, i raditi sve što želimo s našim tijelima. Već neko vrijeme svjedočimo tome da se ljude osuđuje za bilo što, od neoglačane majice do kalorija u doručku. No, ono što je ova popularna pjevačica ipak napravila je potencijalno povjerovala u mit ‘’detoxa’’, što svjedoči da čak i osobe koje se ne zamaraju brojem znamenki na vagi mogu ući u priču koje donosi sa sobom ova prehrana.

Mit o detoksikaciji počiva na sljedećoj ideji, rasprostranjenoj u prehrambenoj kulturi – netko tko je previše pojeo i popio, i ‘’izguštao se’’, mora na neko vrijeme prestati s tim istim užitkom.

I sve će mirakulozno nestati. Sama Lizzo podijelila je inačicu ovog razmišljanja u jednom od svojih videa: „Pila sam previše, jela sam prezačinjeno, hrana od koje sam se kasnije naježila. Htjela sam napraviti restart i vratiti se tamo gdje sam bila.” No, skupi protokoli nisu ono što nas liječi od tromosti uzrokovane lošom prehranom i drugih simptoma. Kvalitetnija hrana i bolja hidratacija je ono što je to učinilo – kao i izbacivanje alkohola iz svog režima. Neovisno o tome pratite li detox program ili ne, sve gore navedeno utjecat će na vašu kožu, kosu, nokte i količinu zadržavanja vode.

Svi imamo oprečna shvaćanja o tome što znači dobro postupati s našim tijelima ili kako popraviti štetu koju smo nanijeli navikama koje možemo nazvati sve samo ne idealnima – i neka baci kamen prva osoba koja već nešto bizarno nije pokušala u nadi da će uspjeti vratiti vrijeme prije onog drugog hamburgera u ponoć. Okrivljavati Lizzo što je pokušala isto umjesto potaknuti na raspravu i edukaciju i konačno suzbiti da brojne tvrtke i pojedinci na takvim stvarima zarađuju, klasični su elementi cancel kulture od kojih bismo se svakako trebali distancirati.

 

Fotografija: Caithlin Ochs /Reuters