Green Fashion Week u Pugliji zasigurno nije prošao nezapaženo, a Krie Design je opet oduševio svojom održivom kolekcijom. Kristina Burja, predvodnica brenda i  pionir održive mode kod nas, ponovno je tako ostavila svoj pečat na modnoj sceni.

Nova kolekcija nije samo estetski privlačna, već nosi i snažnu poruku o održivosti. Korištenje certificiranih tekstura i posebno ECONYL® vlakna, dobivenog recikliranjem ribarskih mreža, govori o predanosti brenda prema ekološkim vrijednostima.

Kristina je kroz novu kampanju pokazala da održivost u modnoj industriji ne znači samo koristiti određene vrste tkanina već i stvarati vrijednost kroz bezvremenske komade koje ćemo nositi godinama.

No, nije samo kolekcija bila atraktivna, već i sama lokacija – Puglia, regija bogate kulturne baštine i predvodnica održive poljoprivrede koja je odličan primjer odgovornog korištenja zemljišta i proizvodnje hrane. 

Održiva moda kao aspekt ljudske i planetarne sigurnosti

Posebno značajno je i povezivanje Green Fashion Weeka s projektom Human Security For All, projektom koji su pokrenuli Zaklada Ujedinjenih Naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS) i Svjetska Akademija Znanosti i Umjetnosti (WAAS). Ovo povezivanje svjetskih projekata i neprofitnih organizacija rezultat je uspješne suradnje započete prošle godine između Krie Designa i Dine Dragije, menadžerice partnerstva HS4A-a. 

„Moda je oduvijek bila odličan kanal za slanje važnih poruka u svijet, zato mi je drago da se dogodio ovaj izuzetan spoj s višim ciljem. Prepoznala sam slične strasti i ciljeve koje dijelim s Dinom još prošle godine, kada smo napravile prvu zajedničku kolekciju Krie X DD, a korak dalje predstavlja povezivanje partnera i projekata na kojima radimo. Povezivanje ovih organizacija i partnerstva vidimo kao pilot projekt za promociju održive mode kao bitnog aspekta za ljudsku sigurnost i sigurnost našeg planeta” poručila je Kristina.

Kristina kroz svoju predanost održivosti, ne samo da stvara prekrasne komade već i podiže svijest o važnosti očuvanja planeta. Njezino gledište o današnjem trendu zelenog pranja (green washing) u modnoj industriji jasno ukazuje na potrebu za dubljim angažmanom i stvarnom predanošću održivosti.

Brine me što mnogi danas, u modnoj industriji, održivost  komuniciraju kao odliku svog poslovanja dok istovremeno u tematiku ulaze vrlo površno. Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk je jako pogrešno. Naime, koliko god je pamuk odličan, njegov uzgoj je za okoliš vrlo štetan. Ima niz takvih grešaka iz kojih se vidi koliko se tu zapravo i ne radi o održivosti. Vjerujem da moda ne treba samo izgledati dobro, već i činiti dobro, a naša održiva priča koja je sve glasnija dokaz je da se upornošću i dosljednošću može učiniti globalno velika promjena, čak i ako dolazite iz male zemlje, velikog srca, poput naše.

Dok tek upijamo novu kolekciju Krie Designa, Kristina Burja i Dina Dragija već pripremaju novu kolekciju i globalne projekte čiji je cilj zagovaranje očuvanja našeg planeta.

 

Foto: Riccardo Plozzer