Slow fashion pojam je koji na prvo mjesto stavlja način proizvodnje, ljude i ekologiju. Kako bi isto podržali i napravili barem mali doprinos ovom svijetu, stiže nekoliko jednostavnih savjeta.

Modni biznis na prvim je mjestima ljestvice tržišta koji najviše zagađuju okoliš. Osim što se proizvodi potpuno previše nepotrebne odjeće, načini proizvodnje još su veći problem u cijelom začaranom krugu biznisa kao i tvornice te ljudi koji izrađuju tu odjeću. Iako se protekle godine cijeli modni svijet, barem veći dio brendova, obvezao posvetiti ekologiji i ispraviti sve ono što bi joj moglo štetiti, veliki dio odgovornosi je i na nama. Kako ne podržavati brzu modu i površnost već postati modno osviješten, donosimo u nastavku.

1. Prestanite pratiti trendove

Prestankom praćenja trendova i vođenjem za time što vama uistinu pristaje, po građi i stilu života, prestat ćete masovno kupovati. Stvari koje se nalaze u vašem ormaru vi ste osobno izabrali, znači da ste u nekom trenutku osjećali da je to odjevni komad za vas. Tako pristupajte bilo kojem daljnjem shoppingu, uvijek uzmite dan dva za razmišljanje hoćete li nešto stvarno nositi, imajte popis stvari koje vam nedostaju u ormaru i prestanite nepotrebno ići po dućanima te skrolati online shopping stranicama iz dosade ili zabave.

2. Podijelite ili prodajte staru odjeću

Svake sezone sagledajte svoj ormar i odlučite što vam više ne treba. Tu odjeću prodajte ili jednostavno podijelite frendicama, a novce koje zaradite uložite u jedan konkretni model ili, ako stvarno želite pridonijeti ekologiji, uplatite u neku ekološku udrugu, humanitarnu ili podržite lokalni biznis.

3. Vratite se second hand ili vintage buvljacima

Nekad je čak bio u trendu zaviriti u dobar second hand dućan ili odjenuti stari baloner koji ste naslijedili od bake. Onda je riječ ‘novo’, kao i niz high street brendova potpuno nadvladalo bilo kakvu individualnost i stil. Neke žene i dalje su ostale vjerne second handu shvaćajući da nema šanse da izdvajaju novac na trendovsku high street modu. Zašto barem ne biste sljedeći put posjetile neki modni buvljak u gradu? Mogao bi vas iznenaditi.

4. Podržite male dizajnere i lokalne brendove

Zar nije puno bolji osjećaj nositi neki jedinstveni odjevni komad u koji znate da je uloženo puno truda. Ili komad koji je oblikovan po vama i totalno vas izdvaja iz mase. Preusmjerite svoju potrebu za shoppingom na male proizvođače.

5. Sve što trebate već imate

Ovo je prava istina, stvar je samo u tome da želite bolje i modernije, ili kupiti nešto prije svoje prijateljice. Sagledajte stvari realno, pogledajte koji komade još uvijek možete nositi, a možda ste njih potpuno zaboravili, inspirirajte se na Pinterestu ili nekoj drugoj stranici, i osmilite svoj najbolji styling za taj dan.

Foto: Getty Images