Prije Crnog petka, najvećeg praznika kupovine, za vas smo napravili vodič za ekonomičnu kupovinu odjeće. Samo 6 pitanja i nikada više nećete kupiti odjeću koja će kasnije čamiti u ormaru!

Jeste li skloni impulzivnoj kupnji? Ako ste odgovorili ne, onda ste zaista izuzetak. Većina nas, pa tako i potpisnica ovih redaka, ima pretrpan ormar, prepun raznih odjevnih komada iz raznih razdoblja koji su jednom ili dvaput nošeni. Nekima čak nije skinuta niti etiketa. I dok one zauzimaju mjesto u ormaru, vi ste u dilemi jer – opet nemate što obući. Shopping je postao toliko uobičajen da ga koristimo kao rješenje za svakojake životne probleme. U kupovinu idemo kada nam je dosadno ili smo loše volje. I upravo smo zato skloni impulzivnim kupnjama – onima koje su tu samo da nas oraspolože u trenutku, donoseći dugoročni minus na računu i osjećaj grižnje savjesti. Kako to možemo izbjeći?

Vodič za ekonomičnu kupovinu odjeće: 6 ključnih pitanja

Ako ste dogurali s čitanjem do ovog dijela teksta, onda ste vjerojatno dosad nagomilali hrpe odjeće koju ne nosite. Sljedeći put kada posegnete za komadom koji je “tako lijep”, “tako jeftin”… zapitajte se ovih 6 pitanja. Oni će vam reći trebate li novu odjeću ili ne.

1. Mogu li si to priuštiti?

Kreditne kartice i dopušteni minusi, kupnja na rate… Sve nas to dovodi do toga da trošimo daleko više nego što smo planirali. Odredite proračun unaprijed i budite iskreni prema sebi: je li taj komad vrijedan žrtava koje vas očekuju?

2. Je li mi to stvarno potrebno?

Postoje komadi koji nam stvarno trebaju i oni koji nam se jednostavno sviđaju. Recimo, treba vam nova bijela košulja jer je ona osnova svakog outfita ili novi kaput jer je stari iznošen. Ta majica kratkih rukava s crtama od štrasa koja tako dobro stoji na lutki – nešto je što vam se samo sviđa. Pitanje je koliko često ćete ju zapravo nositi.

3. Da li mi se zaista toliko sviđa?

Ponekad, nakon posjete petoj rasprodaji, skloni smo kupiti komad s kojim nismo u potpunosti zadovoljni. Ako vam se neki komad odjeće baš i ne sviđa, nemojte ga kupovati. Budite uvjereni da ćete se pokajati i izbjegavati ga nositi.

4. Hoću li to nositi i iduće sezone?

Ovo je pitanje i kroja i kvalitete. Odjevni komad vrijedan kupnje je onaj koji možete nositi nekoliko sezona jer je stil bezvremenski, a koji je dovoljno dobro sašiven i izrađen od dovoljno dobrog materijala da se neće istrošiti nakon nekoliko nošenja.

5. Mogu li ga taj komad kupiti za manje novca?

Ovo je uvijek dobro pitanje jer – postoji velika vjerojatnost da je sličan ili čak isti komad na akciji ili da imate pravo na popust u nekoj trgovini. Razmislite prije kupnje.

6. Mogu li iskombinirati barem tri outfita s onim što već imam kod kuće?

Ključno pitanje! Ako ne možete smisliti barem tri kombinacije s novim komadom odjeće, velika je vjerojatnost da će to biti samo jedna od onih stvari koje vam samo stoje u ormaru dok vi kukate kako nemate što obući.

Foto: Pexels