Resale tržište sve više buja i moramo priznati da nam se to jako sviđa jer je prije svega riječ o načinu kupnje koji promiče održivost, a koji je gorući problem modne industrije. Ako ste od onih koji su odlučili uložiti u dizajnersku torbu, ali ne želite kupiti potpuno novu već second-hand, bitno je znati kako prepoznati da je riječ o originalu.

Dizajnerske torbe i na resale tržištu dosežu visoke cijene, pogotovo ako je riječ o limited modelima ili jednostavno poznatim, kultnim varijantama. Najsigurniji način je pogledati torbu uživo te je poslati na autentifikaciju koju nudi svaka dizajnerska kuća, no to je proces koji nerijetko potraje te se velik broj kupnji zapravo odvija naslijepo. Fanny Moizant, suosnivačica Vestiairea, za Harpers’ Bazzar podijelila je nekoliko savjeta kako sami možete procijeniti je li riječ o originalu ili ne, međutim, i u tom slučaju trebali biste biti nešto bolje upoznati s estetikom i načinom dizajniranja brenda. Ako ne znate puno o tome, najsigurniji način i dalje ostaje službeno slanje na autentifikaciju.

Kako znati je li rabljena dizajnerska torba original?

  • Provjerite kvalitetu materijala od kojeg je torba napravljena

Loš materijal jedan je od prvih znakova krivotvorenog proizvoda. Provjerite na službenim stranicama što piše za određeni model torbe te pokušaje procijeniti je li ono što kupujete doista napravljeno od tog materijala.

  • Pažljivo pogledajte lance i kopče

Kopče, zatvarači, privjesci i slično, trebali bi biti čvrsti i teži na dodir, pa ako osjećate da su ”šuplji”, vrlo vjerojatno nisu originalni.

  • Urednost šavova

Dizajnerske torbe uvijek imaju vrlo čiste i precizne šavove, stoga, primijetite li da su nagnuti ili iskrivljeni, ne radi se o originalu.

  • Jeftina podstava

Podstava dizajnerske torbe mora biti kvaliteta i bitno je dobro pogledati kako izgleda na službenim fotografijama torbe. Obratite pozornost na detalje i nijansu.

  • Logo

Iako se, nažalost, na tržištu može naći krivotvorene dizajnerske torbe čiji je dizajn došao gotovo do savršenstva, logo ih u većini slučajeva odaje. Osim onoga što možete zaključiti na prvi pogled u usporedbi s originalom, stručno oko prepoznat će sve one “mikroposebnosti” koje odaju kopiju u odnosu na original.

  • Etiketa i serijski broj

Provjerite nalazi li se etiketa na pravome mjestu i posjeduje li torba serijski broj te je li i on pozicioniran tamo gdje treba biti. Sve te detalje možete pronaći na službenim stranicama određenog brenda ili pitati za savjet u mnogobrojnim online grupama koje okupljaju ljubitelje dizajnerskih modnih komada.

Primjerice, Louis Vuitton jedan je od brendova koji se najčešće kupuju na resaleu, ali isto tako i jedan od najviše krivotvorenih brendova. S obzirom na to da određeni modeli sadrže pregršt detalja, ako niste u potpunosti upoznati s estetikom brenda, lako je biti prevaren. Stoga, planirate li u skorije vrijeme kupnju rabljene LV torbe, evo nekoliko savjeta.

  1. Louis Vuitton torba s monogramom izrađena je od premazanog platna, a ne od kože. Iako orginal torba često sadrži podstavu od janjeće kože i obrub od goveđe kože, tijelo klasičnog monograma uvijek je od platna, nikad od kože. Krivotvorine često repliciraju izgled kože i kao rezultat toga imaju zrnatost koja ukazuje na to da torba nije Louis Vuitton.
  2. Kuća Louis Vuitton ne uključuje serijske brojeve uz svoje proizvode. Međutim, proizvodi od 1980-ih nadalje imaju ”skrivene” datumske pečate. Datumski pečati ne služe kao dokaz autentičnosti, već pružaju informacije o mjestu izrade proizvoda i datumu. Obično se nalaze unutar torbe, a brojevi su utisnuti iza šava Louis Vuitton. Krivotvorene torbe vjerojatno neće imati datumski pečat, međutim, one visoke kvalitete mogu replicirati i pečat.
  3. Noviji komadi Louisa Vuittona sadrže mikročip, koji se ne može vidjeti golim okom. Samo trgovine brenda mogu skenirati torbu kako bi dobile detaljne informacije. Također, svi metalni dijelovi Louisa Vuittona ukrašeni su logotipom brenda, a krivotvorene varijante rijetko repliciraju te detalje.
  4. Louis Vuitton ne objavljuje izjave o autentičnosti torbi, pa ako je torba popraćena izjavom o autentičnosti, riječ je o lažnjaku.

Foto: Instagram/@leoniehanne, Profimedia