Sezona vjenčanja u punom je jeku, a iako smo sigurni da sve one žene čiji se datum približava već imaju riješenu vjenčanicu, znamo da uvijek ima kampanjaca i onih koji tek kreću s planiranjem. Stoga, pronalazite li se u nekoj od kategorija, odlučili smo raščlaniti jedno od ključnih pitanja koje glasi – je li vjenčanicu bolje kupiti ili unajmiti?

Kupnja vjenčanice

Vjerujemo da (gotovo) svaka mladenka sanja o isprobavanju i traženju idealne haljine te u konačnici odlasku kući s vrećicom u ruci. Međutim, bitno je znati da su cijene vjenčanica rapidno porasle i da se radi o konkretnijim iznosima. Ovo se odnosi na dizajnerske vjenčanice poznatih brendova, no tješi nas činjenica da je tržište poprilično veliko te je moguće kupit i povoljne varijante. Pritom mislimo da pristupačne high street vjenčanice, a mnogi brendovi nerijetko imaju i limitirane capsule kolekcije.

View this post on Instagram

 

A post shared by Julia Sokele (@juliasokele)

Isto tako, želite li posjedovati svoju vjenčanicu, još jedna odlična opcija jest i second-hand kupnja. Postoje mnoge platforme i grupe na društvenim mrežama unutar kojih je moguće kupiti odlične rabljene inačice koje su doslovno kao nove – kemijski očišćene, očuvane i naravno nošene jednom. Također, čak i ako je haljinu potrebno prilagoditi tijelu, financijski je isplativije od kupnje potpuno novog modela.

Ili najam?

Kad govorimo o najmu vjenčanice, na prvi pogled čini se o isplativijoj opciji sve dok ne guglamo okvirne cijene najma. Naime, također se radi o pozamašnim iznosima koji se kreću otprilike od 1.000 do 1.500 eura, ovisno o brendu i stilu haljine. Za te novce moguće je i kupiti vjenčanicu pa se nameće pitanje koliko je najam sve skupa isplativ? Što se tiče dostupnosti najma, gotovo svaki salon u ponudi ima i ovu opciju, međutim točnu ponudu i cijene u većini slučajeva nije moguće saznati online, već na dogovorenom terminu za isprobavanje. Stoga, zanima li vas opcija najma, procedura je zapravo jednaka kao i kod kupnje.

Što odabrati?

U konačnici – odabir ovisi o financijskim mogućnostima i željama, a prednosti i mane mogu se pronaći u obje opcije. Prilikom kupnje haljine kupujete model koji ćete odjenuti jednom, no ostaje vam kao nasljeđe i uspomena, dok je najam puno održivija opcija, ali cjenovno slična samoj kupnji.

Foto: Instagram / @sofiagrainge