Koronavirus bacio je modne brendove na koljena, zbog čega nas mnogi ovih dana časte velikim popustima. Kako se ‘obraniti’ i odlučiti za samo one komade koje ćete uistinu dugo nositi?

Dani samoizolacije, gubitka posla ili klijenta, promjena stila života – sve nas je ovo navelo na pažljivije odluke, barem bi tako trebalo biti. Samoodrživa moda dobila je na važnosti dok su trendovi ostali važni samo onima koji se još uvijek traže po pitanju stila. Temu ‘Kako pametno kupovati’ ustvari bi mogli i jako asocirati s temom ‘Kako pronaći svoj stil’, a to se možda u današnje vrijeme čini puno lakše no što uistinu jest. Slijedi nekoliko smjernica koje bi vam mogle pomoći.

Naučite se reći ‘ne’

Sniženja i povoljne ponude nužno se znače povoljne ponude za vas. Krenite od vlastitog ormara i popisa. Što vam nedostaje, koja vam je odjeća ključna za svaki dan, kako se u njoj želite osjećati. Vizualizirajte situacije u kojim ćete se naći nadolazećih mjeseci, ali možda i za godinu dana. Hoće vam se taj odjevni komad i dalje sviđati. Na temelju tih odgovora napravite popis i na web shopovima tražite upravo takve komade. Zanemarite onu boho suknju za ‘neki event u prirodi’, ako uopće ne odgovara vašem stilu i recite joj – ne.

Boje, krojevi, materijali

Kroz godine ste vjerojatno već naučili koje vam boje pristaju, a koje ne. Isto je i s krojevima. Imajte to na umu kada kupujete novi komad i nemojte pomisliti da će vam možda ove sezone on pristajati drugačije. Držite se svojih saznanja i okvira, kao i odgovarajućih veličina (često mislimo da će nam manji ili veći broj pristajati bolje), kako vam na kraju novi shopping izlet ne bi stajao u ormaru. Isto tako, pročitajte taj sadržaj materijala, on bi vam itekako trebao činiti razliku.

Neke stvari jednostavno su precijenjene

Budimo iskreni – koliko je novaca realno ok ostaviti na novu haljinu. Sjetite se da je to samo odjevni komad u kojem ćete otići na kavu ili večeru. Da, želite da je lijep ili udoban, no to je i dalje samo haljina. Napravite dogovor sami sa sobom do kojeg iznosa idete za pojedine odjevne komade i budite iskreni prema sebi. U doba koronavirusa i krize sigurno vam još ne treba nepotreban minus na računu.

Naravno, zabavite se!

Ako ostajete u nekim svojim dogovorenim okvirima to ne znači da shopping mora biti dosadan. Istupite s pokojom novom nijansom ili nečim neuobičajenim što će unijeti raznolikost u vašu garderobu. Samo se ipak držite onog što znate o svome stilu – kroja u kojem ćete uvijek izgledati lijepo ili boje za koju znate da će dodatno naglasiti vaš ten ili boju kose.

Manje je više

Teško je odoljeti sniženim komadima, osobito kad možete uhvatiti dvije haljine za cijenu jedne ili nove cipele u možda ne vašoj odgovarajućoj boji, ali odgovarajućem modelu. No, zar nije bolje za taj iznos ‘upecati’ jedan idealni komad koji možda i nije na sniženju? Onaj koji ćete uistinu uživati nositi svaki put?

Foto: Getty Images, Massimo Dutti, Mango, Zara, Arket