Guliver/Thinkstock

PRP, tj. plazma bogata trombocitima. Jedan od najpopularnijih tretmana pomlađivanja kožu ostavlja hidratiziranom, ublažavaju se ožiljci, oštećenja od sunca, bore i pigmentacije. Tretirati se može cijelo lice, obrazi, nazolabijalne bore, podočnjaci, vrat, dekolte i šake, odnosno sva područja na kojima je koža posebno tanka i osjetljiva.

I samoj mi je prva asocijacija na ovaj tretman krvavo lice Kim Kardashian jer to je ono što je PRP populariziralo u svijetu estetskih tretmana. Tada, naravno, nisam znala da je ta slika namjerno tako napravljena kako bi izazvala pozornost medija. Ipak, tu se radi o prirodnoj metodi u kojoj se koristi vlastita krv, odnosno vlastiti trombociti u visokoj koncentraciji, popularna je anti-age metoda kojom se regenerira, osvježava i pomlađuje koža. Ovaj tretman daje sjaj i pomlađuje kožu brojnih holivudskih ljepotica, ali je već neko vrijeme tajna brojnih Hrvatica. Budućnost pomlađivanja i regeneracije krije se upravo u vlastitoj krvi i vlastitom masnom tkivu. Ne postoji ništa bolje i sigurnije od vlastitog tkiva. Uz najbolje rezultate koji daju prirodan, nema rizika od infekcije.

Cilj tretmana je izolirati najvrjednije sastojke krvi: faktore rasta i matične stanice koje imaju snažan efekt pomlađivanja i obnove kože. Nije potrebna nikakva priprema za tretman. Prvo se izvadi manja količina krvi iz vene, kao da vadite krv u laboratoriju. Potom se krv centrifugira, čime se razdvoji tekući dio krvi tj. plazma koji koristimo u tretmanu od staničnog (crvenog) dijela koji nam za tretman nije bitan. Plazma je bogata trombocitima i matičnim stanicama iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta i miješaju s aktivatorom. Faktori rasta pomažu pri proizvodnji novog kolagena i prokrvljuju tkivo u dubljim slojevima te poboljšavaju oštećenu kožu, usporavajući i uklanjajući znakove starenja. Kao takva, metoda ne izaziva alergiske reakcije jer je riječ o vašoj krvi i potpuno prirodnom procesu. Tretman je minimalno neugodan, eventualno se može pojaviti blago crvenilo, ali u pravilu odmah nakon završetka tretmana možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima. Specifičnost je i u kaskadnoj reakciji koju tretman potiče, što znači da se reakcija s vremenom ubrzava i povećava. To znači da rezultat nećete vidjeti odmah, nego on s vremenom postaje sve bolji. Potrebno je neko vrijeme da se potaknu prirodni procesi obnove koji se s vremenom ubrzavaju. Dajte si vremena jer ćete za 30-ak dana vidjeti sjajne rezultate koji u nadolazećim mjesecima postaju sve bolji i izraženiji. Svakim danom izgledate sve bolje i čekanje se isplati.

Koriste se dva načina aplikacije, a oba su gotovo bezbolna, iako je moguće prije postupka nanjeti i kremu za topikalnu anesteziju kako bi se taj osjećaj u potpunosti umanjio. Jedna metoda jest da se ubrizgava s najmanjim iglicama u kožu te radi takozvana mreža na cijelom licu. Nisu vidljivi nikakvi tragovi uboda igala. Druga metoda, za one koji se boje osjećaja pikanja iglicom cijelog lica, jest apliciranje dermapenom. Tretman traje do 60 minuta od vađenja i pripreme krvi do kraja samog tretmana.

Koliko će tretmana biti potrebno, ovisi o kvaliteti kože, životnim navikama, oštećenju kože i ciljevima koje želimo postići. Osobama u dobi od 45 do 50 godina preporučujem tri tretmana koja se izvode jednom mjesečno, a nakon toga svakih četiri do šest mjeseci po jedan tretman za održavanje. Mlađim osobama dovoljan je jedan tretman svakih šest mjeseci. To vrijeme se smanjuje ako ste pušač, pa je u tom slučaju preporuka da su ti razmaci tri do četiri mjeseca. Ako se odlučite za samo jedan tretman godišnje, već ste napravili puno. Možete preventivno krenuti nakon 25 godine. Ako ste već bili podvrgnuti botoksu ili hijaluronskim filerima, pričekajte bar tri tjedna prije PRP tretmana.