Biste li radije uživali u slatkom zalogaju ili slanoj poslastici? Ovo pitanje može otkriti mnogo toga o vašem karakteru, a iznenađujuće, veza je dublja nego što biste pomislili. Nije riječ samo o hrskavom čipsu ili sočnom kolaču – vaš odabir ima korijene u vašem genetskom kodu i odražava jedinstvene nijanse vaše osobnosti.

Profil okusa rezultat je složenih interakcija između različitih spojeva okusa, molekula arome i senzorskih receptora na našim okusnim pupoljcima i u našem olfaktornom sustavu. Kombinacija slatkog, slanog, kiselog, gorčeg i umami okusa, zajedno s percepcijom različitih mirisa, stvara senzorni doživljaj koji naš mozak interpretira kao određeni okus.

Ova složena znanost ne vodi samo naše kulinarske preferencije, već utječe i na naše sjećanje, emocije i opću uživanciju u hrani. To je razlog zašto svatko od nas ima različite preferencije u hrani. 

Slatko ili slano? Evo kako vaša osobnost mijenja stvari

Znanstvena istraživanja povezuju percepciju slatkog okusa s određenim dijelom DNA u receptorima okusa, prisutnim u crijevima i na jeziku. Fascinantno je da osobe s visokom tolerancijom na šećer mogu imati smanjenu osjetljivost na slatki okus. Drugim riječima, oni imaju manje okusnih pupoljaka, što znači da im je potrebno više šećera kako bi postigli isto zadovoljstvo.

Ukratko, naš odnos s slatkim ukusom duboko je ukorijenjen u genetici i individualnoj osjetljivosti na okuse, što ima intrigantne implikacije za naš izbor slatke hrane.

Istraživanja sugeriraju da preferiranje slatke hrane znači da imate dragu osobnost. Studija je otkrila da konzumiranje slatke hrane može poboljšati naše sklonosti ljubaznosti i pomoći, naglašavajući da je slatkoća univerzalno umirujuće i zadovoljavajuće iskustvo.

Ako preferirate slatku hranu, vjerojatno volite riskirati. Ako konkretno preferirate čokoladu, vjerojatno ste osoba koja voli pomagati, emocionalno ste ranjivi, ali i šarmantni, zavodljivi, pa čak pomalo i drama queen.

S druge strane, možda ste ljubitelj pizze u bilo koje doba dana ili noći. Ali odakle dolazi ta sklonost?

Studije sugeriraju da nedonoščad s niskom razinom natrija pri rođenju razvijaju preferenciju za sol u odrasloj dobi. “Supertasteri”, ljudi iznimno osjetljivi na okuse, često biraju slanu hranu zbog njihove povećane osjetljivosti na okuse.

Za ljubitelje slanih delicija kaže se da su obično pragmatični, skloni djelovanju i konkretnosti. Sklonost slanoj hrani može proizlaziti iz potrebe za intenzivnim podražajima, jer je slani okus povezan s jakim senzornim iskustvima. Dakle, ljubitelji čipsa možda su skloniji tražiti avanturu, prihvatiti nove izazove, natjecateljski su raspoloženi i ambiciozni te još uvijek vjeruju u sudbinu.

Što o našoj osobnosti sugeriraju ljuta i gorka hrana?

Za ljubitelje ljutih jela se smatra da su hrabri avanturisti spremni probati gotovo sve. Ne plaši ih promjena, već dosada. 

“Ako vam se sviđa ljuta hrana, možda se u vama krije hrabri avanturist. Konzumiranje ljute paprike može biti i oblik mazohizma, namjerno izazivanje opasnosti”, napisao je Paul Rozin, profesor psihologije na Sveučilištu Pennsylvania, i voditelj provedenog istraživanja, u časopisu Motivation and Emotion. 

Gorka hrana poput kave, nezaslađene čokolade, cikorije, gorkog krastavca, endivije i kelja poznata je po tome da pomaže u regulaciji razine kolesterola i potpomaže metabolizmu masti.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, ako volite gorke okuse, možete imati nekoliko tamnih osobina ličnosti – uključujući sebičnost, sadizam i narcizam

Istraživači Christina Sagioglou i Tobias Greitemeyer sa Sveučilišta u Innsbrucku u Austriji otkrili su da su preferencije za gorčinu povezane s nekim vrlo neugodnim osobinama ličnosti. 

Preferirate citrusne okuse? Evo što to govori…

Osobe koje pak preferiraju kisele, citrusne ili kisele okuse možda su anksiozne, pod stresom i visoko na oprezu što se tiče njihova zdravlja. Srećom, stvari koje žele mogu poboljšati njihov imunološki sustav i smanjiti razinu stresa.

Osobe koje preferiraju kisele okuse obično zadržavaju visoke standarde i nisu lako zadovoljne. Mogu pokazivati tendenciju da budu pretjerano kritične i stroge u određenim situacijama. Također, skloni su brzom osjećaju anksioznosti i često se prepuštaju pretjeranom razmišljanju.

 

Foto: Pexels