Prema statistici, u prosjeku dnevno unosimo oko 22 žličice šećera. Ipak, unos ne smije biti veći od 14 jer šećer u velikim količinama uništava naše zdravlje i figuru. Međutim, ako volite slatko, to bi vam moglo biti teško.

Kako unos šećera utječe na tijelo?

Odricanje od šećera može biti teško. Osim što većina nas uživa u slatkim zalogajima, šećer se krije u mnogim proizvodima i izaziva ovisnost zbog otpuštanja hormona dopamina koji se aktivira ulaskom šećera u tijelo. U isto vrijeme, tijelo oslobađa i hormon inzulin, koji pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi. Šećer uzrokuje povećanje dopamina i serotonina u mozgu, zbog čega se osjećamo dobro, dok kada šećer u krvi padne, umorni smo i razdražljivi. Međutim, previše šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su pretilost, dijabetes i bolesti srca. Srećom, to ne znači da uopće ne smijete jesti šećer, samo da ga trebate jesti u zdravim količinama.

Kako pravilno regulirati unos slatkog?

Čitajte etikete

Šećer ima mnogo različitih naziva na etiketama: maltoza, saharoza, visokofruktozni kukuruzni sirup, šećer od trske, med i koncentrati voćnih sokova. Vrlo je važno pročitati odjeljak o dodanim šećerima na etiketama.

Eliminirajte bijeli šećer

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje rafiniranog bijelog šećera. Vrlo se brzo otapa u krvi, uzrokujući skokove u razini glukoze i inzulina koji mogu naškoditi tijelu. Ova vrsta šećera također se dodaje velikom broju prerađene hrane poput kečapa, kruha, konzervi i slično pod neke od gore navedenih namirnica.

Izbjegavajte slastice s ugljikohidratima

Peciva, keksi, kruh i druge poslastice od rafiniranog brašna sadrže vrlo malo ili nimalo hranjivih tvari, ali imaju visok sadržaj šećera koji utječe na razine u krvi. Zamijenite brze ugljikohidrate poput ovih zdravim, sporim ugljikohidratima poput povrća, voća, mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica.

Birajte zdrave grickalice

Slatkiši nas zovu ne samo kada želimo pojesti nešto slatko, već i kada želimo nešto grickati, a alternativu slatkišima i čokoladama možete pronaći u poslasticama zaslađenim stevijom, cimetom ili ekstraktom vanilije. Ipak, u grickanju ovih slatkiša morate biti umjereni. Dakle, uživanje u slatkišima ne mora potpuno nestati. Samo se dobro informirajte i pronađite zanimljive i zdrave alternative. Zapamtite, birajte proizvode koji nemaju visok udio šećera, a što manje šećera jedete, manje ćete šećera vjerojatno žudjeti.

Foto: Pexels