Prostoria sa selekcijom svojeg namještaja ima čast sudjelovati u privremenom postavu “Južnog salona: 2021” u Vili Zagorje, odnosno današnjoj službenoj rezidenciji Predsjednika Hrvatske.

Južni salon preuređen je kao dio programa Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, a koncipiran je u sprezi Udruženja hrvatskih arhitekata, Muzeja suvremene umjetnosti, Prostorije i Grupe. Iako privremenog kataktera, ovaj je projekt primjer moderne diplomacije koja uspješno objedinjuje arhitektonsku baštinu i suvremenu produkciju hrvatskog dizajna i umjetnosti kao simbole svoje gospodarske i kreativne moći te odraza nacionalnog identiteta.

Južni salon: 2021 prostoria

Južni salon: 2021 prostoria

Vila Zagorje dio je arhitektonskog modernističkog nasljeđa hrvatske arhitekture (autori: Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović, prema osnovnoj ideji Drage Iblera) koje je korijen i inspiracija dizajnu namještaja u Prostoriji. Iako ih dijeli više od pola stoljeća, oni se prirodno nadopunjuju na način da se naglašava podrijetlo dizajna, ali ujedno i njihova suvremenost. Upravo je na modernističkim vrijednostima da između arhitekture, dizajna i umjetnosti nema temeljne razlike, idejno nastao koncept ovog postava.

Južni salon: 2021 prostoria

Naime, nakon perioda historicističke adaptacije Južnog salona, suvremeni duh postava izložbe “Južni salon: 2021.” obuhvaća izbor iz kolekcije namještaja Prostorije (Combina sofa – Numen/ForUse, Strain niske stolice – Simon Morasi Piperčić, Tinker fotelja i stolići – Grupa, Polygon fotelje i stolići – Numen/ForUse, Tepisi – Grupa) i rasvjetna tijela Grupe (Baluna, Arigato). Likovni dio postava predstavlja radove od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas, a odabrani su radovi umjetnika i umjetnica različitih generacija koji predstavljaju ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća – Juraj Dobrović, Ivana Franke, Duje Jurić, Ivan Picelj, Edita Schubert i Silvije Vujičić.

Južni salon: 2021 prostoria

Južni salon: 2021 prostoria

Južni salon: 2021 prostoria

 

flash!

JUŽNI SALON: 2021 – impressum projekta:
PROSTORIA / Iva Šilović Grabovac, Lucija Jelenčić;
GRUPA / Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba;
MSU / Vesna Meštrić, Martina Munivrana;
UHA / Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Ana Dana Beroš;