Prošlog tjedna u Milanu, prijestolnici mode i dizajna, sva svjetla pozornice bila su usmjerena prema Hrvatskoj. Treću godinu za redom, hrvatski dizajn koji potpisuje Josipa Maras, osvojio je svijet na dodjeli Archiproducts Design Awards. Ovogodišnja pobjednica je hrvatska tapeta Žitna polja, koja je još jednom potvrdila dominaciju brenda Studijo na vrhu međunarodne dizajnerske industrije.

U središtu ovog uspjeha stoji Josipa Maras, vizionarka i umjetnica koja potpisuje nagrađivane dizajne tapeta. Njezina strast i posvećenost utkani su u svaki djelić njezine umjetnosti i rada, od personaliziranih tapeta koje krase domove diljem svijeta do najnovijeg poduhvata – nove dizajnerske oaze u Zagrebu.

“Iznimno sam ponosna što su upravo Žitna polja okrunjena titulom za najljepšu završnu oblogu na najprestižnijem natjecanju dizajna u Milanu. Ona imaju posebno mjesto u mom srcu budući predstavljaju simbol rada, zajedništva i plodnosti slavonskih polja. Zbog svoje duboke simbolike inspirirale su me prenijeti svijetu priču o borbi i upornosti hrvatskog čovjeka.‎ Ovo djelo posvećeno je svim žitnim poljima koja su hranila generacije za generacijama”. – izjavila je Josipa Maras, osnivačica tvrtke Studijo Wallart.

Svaka tapeta pažljivo je osmišljena i oslikana rukom. Osim vrhunskih materijala i tehnologije izrade, tržištu su se nametnuli personaliziranim tapetama i tako pokrenuli cijelu jednu novu industriju u svijetu dizajna. Prošle godine cjelokupan proizvodni proces stavili su pod isti krov i pokrenuli prvu hrvatsku tvornicu zidnih tapeta. Danas Studijo Boutique Factory, novi poslovni kompleks obitelji Maras, objedinjuje sve faze proizvodnje zidnih tapeta – od idejnog koncepta, dizajna, razvoja i proizvodnje.

“Uspjeli smo se pozicionirati na globalnom tržištu kroz izvorne vrijednosti koje svakodnevno živimo. Danas smo prisutni u gotovo dvadeset zemalja, rastemo i širimo se na zapadna tržišta. Hvala Archiproducts Design Award na nagradi treću godinu za redom. To je ogromna stvar i za vodeće svjetske firme u svijetu opremanja interijera, a nama iz malih zemalja, poput Hrvatske, samo je dokaz da se ne treba bojati svojih snova.” – zaključila je Josipa Maras.

Tri godine osvajanja Archiproducts Design Awards govore same za sebe. Ove godine izvrsnost Studijo dizajna potvrdio je stručni žiri sastavljen od 40 vodećih stručnjaka u svijetu arhitekture i dizajna.  Žiri kod ocjenjivanja u obzir uzima koncept, dizajn, vrijednost brenda, inovativnost, estetiku, semantiku, funkcionalnost proizvoda te održivost proizvoda. Svaki član žirija interpretirao je znakove suvremenosti u smislu estetike i sadržaja, poštujući sposobnost definiranja i postizanja najbolje ravnoteže između istraživanja i kreativnog procesa.

Studijo, s nagrađivanim tapetama poput Maslinika, Mramornog cvijeta i sada Žitnih polja, postao je sinonim za vrhunsku kvalitetu i inovaciju i time još jednom potvrdio kako Hrvatska ima perspektivnu budućnost u svijetu dizajna.

Foto: PR