Sa samim početkom veljače omiljeni skandinavski lanac namještaja i dodataka za dom IKEA lansirat će jednu poprilično posebnu kolekciju. Linija za dom VARMBLIXT, koja će u Hrvatskoj biti dostupna od proljeća ove godine, rezultat je suradnje s renomiranom dizajnericom iz Rotterdama, Sabine Marcelis, a riječ je o kolekciji koja se sastoji od dvadeset proizvoda koji izgledaju nevjerojatno luksuzno no istovremeno su i cjenovno prihvatljivi.

U rasponu cijena od 1.99 do 169.99 dolara, limitirana kolekcija VARMBLIXT obuhvaća rasvjetna tijela, servise za posluživanje, namještaj i dekor, a svaki komad ima prepoznatljivu siluetu Sabine Marcelis i njezinog cijenjenog rotterdamskog studija. Ono što ovu kolekciju čini posebnom jest dizajn koji spaja funkcionalnost i estetiku, ali stavlja dizajn u službu čovjeka, nastojeći kod njega kreirati pozitivne emocije. Pristup dizajnu je skulpturalan, a materijal na koji je Marcelis u kreiranju stavila fokus je staklo – od staklenih čaša za šampanjac i miješalica za koktele preko elegantnih otvarača za boce pa sve do pladnjeva.

Kolekciju čine i cilindrični stolići za kavu i mekani vuneni tepisi, no ono što bi po lansiranju kolekcije moglo privući najviše pozornosti publike su rasvjetna tijela. Nagrađivana nizozemska dizajnerica upravo je igrama svjetlosti i njezinom utjecaju na naše emocije posvetila najviše pažnje u razradi kolekcije za IKEA-u. Osim prvotne funkcije da samo osvjetljava prostor, Marcelis je istraživala kako rasvjeta u domu može imati emotivan efekt i pridonijeti našem zdravlju. No, osim svjetiljki, čitava je linija ustvari nadahnuta svjetlošću i efektima koje sunčeva svjetlost stvara prolazeći kroz staklo. “Željela sam zauzeti neočekivani pristup istraživanju svjetlosti i kako ona funkcionira u našim domovima, kao i inspirirati ljude da razmotre druge oblike (rasvjete) i elemente koji se mogu stopiti s različitim tipovima interijera”, objasnila je Marcelis.

Foto: IKEA