Do 23. travnja traje Salone del Mobile u Milanu, a publici se predstavlja poznati hrvatski proizvođač namještaja Prostoria s pažljivo odabranim prozivodima koje već poznajemo i volimo, ali i nekim novostima koje publika tek treba otkriti.

Prije svega Prostoria je upisala još jednu inozemnu suradnju u svoj CV, Spectrum by Altherr Désile Park. Više od sofe, Spectrum je sustav ekspresivnih komponenata koji se gradi oko temeljne jezgre sjedala, naslona i jastuka kako bi omogućio fluidnost u našim prostorima. Fluidnost između danas i sutra, neobaveznog i odvažnog, kućnog i poslovnog, malog i velikog. “Spectrum je naša prva suradnja sa Altherr Désile Parkom iz Barcelone. Specijalnost ovog međunarodno priznatog studija obuhvaća produkt dizajn, kreativnu i art direkciju, te dizajn boja i efemernih projekata za etablirane međunarodne dizajn tvrtke. Njihovi su projekti često kreativni koncepti koji spajaju produkt dizajn i njegovu komunikaciju prema publici. Ovaj holistički pristup, u kombinaciji s humanističkim karakterom i snažnim fokusom na materijale i boje, karakterizira rad Altherr Désile Parka.“

Koje su glavne značajke dizajna? Kombinacija jednostavnog i složenog. Više od sofe, to je sustav ekspresivnih komponenti koji se gradi oko temeljne jezgre sjedala, naslona i jastuka. Jednostavna baza poput savršene bijele košulje – lagana, bezvremenska – i dodatno obogaćena pažljivo izrađenim detaljima poput šavova i boja koje je čine posebnom.

A u kakvom prostoru vide ovu kolekciju? Spectrum kolekcija je dizajnirana da bude vrlo prilagodljiva potrebi za raznolikošću i fluidnošću koja karakterizira naše vrijeme. S drvenom bazom i kožnom obradom, lako ga možete zamisliti u skandinavskom domu. Ako je pak u narančastoj boji, s tankom metalnom bazom i geometrijski izražajnim naslonom, mogao bi postati centar pažnje u nekom suvremenom uredu ili hotelu. S mekim naslonom i uvučenom nogicom u jednobojnoj varijanti, mogao bi djelovati kao color-block u bezvremenskom interijeru.

Dodatno, Prostoria predstavlja i novu verziju Absent sofe koju potpisuje Numen/ForUse. Time je već poznati i omiljeni Absent dobio mlađeg brata, XS modul, koji ga čini prikladnijim za manje prostore. Modul jednosjeda je 15 cm manji u širinu i 8 cm u dubinu. Udobnost, koja je vrlo važna kvaliteta Absenta, nije ni na koji način umanjena. “Dodali smo i zanimljivo modeliran naslon za ruke koji se može montirati na bilo koji modul s jedne ili s obje strane. Isti naslon za ruke prikladan je i za standardne Absent module”, kažu o novoj verziji.

Prostoria se u kratkom vremenskom razdoblju od manje od desetljeća transformirala od proizvođača namještaja do dizajnerske tvrtke koja se razvija. “Naš istraživački studio bio je igralište za evoluciju od zanatstva do visoko industrijalizirane proizvodnje. Postoje obrtnici i dizajneri koji nastavljaju usavršavati inovativna rješenja proizvoda i njihovu detaljnu izvedbu. Za nas je to stvar poštenja, ponosa na naš rad i nasljeđe koje ostavljamo iza sebe.” Proizvodni pogon Prostorije nalazi se u blizini Zagreba, u Hrvatskom Zagorju. Kako bi osigurali kontrolu nad kvalitetom svojih proizvoda, u vlastitu tvornicu su integrirali sve segmente proizvodnje namještaja – istraživanje i razvoj, šivanje i najsuvremeniju proizvodnju stolarije i metalnih dijelova. Prostoria trenutno izvozi svoje proizvode u više od 60 zemalja na 5 kontinenata i ima 890 vrhunskih prodajnih mjesta.

Foto: promo