Od 7. do 12. lipnja traje Salone del Mobile – globalni benchmark event u sektoru dizajna namještaja koji se ove godine bazira na konceptu održivosti

Od 1961. godine, otkad je pokrenut u svrhu promoviranja talijanskog namještaja za izvoz, pod kišobranom manifestacije Salone del Mobile danas se održava International Furniture Fair, International Furnishing Accessories Exhibition and Workplace 3.0, biennale Euroluce i EuroCucina sa side eventom Technology For the Kitchen, International Bathroom Exhibition, S.Project te SaloneSatellite za promociju mladih dizajnerskih talenata – čije izložbene hale pokrivaju preko 200 tisuća kvadratnih metara na lokaciji Rho Fiera Milano.
Više od 2.300 tvrtki izlaže na ovom eventu kojeg posjeti 370 tisuća posjetitelja svake godine, a u okviru kojeg se organizira mnoštvo paralelnih događanja s gostovanjima vodećih umjetnika i dizajnera – zbog čega je Salone del mobile postao sinonim ne samo za domenu dizajna, već i umjetnosti.

Design with Nature

Ovogodišnje izdanje s čak 2.175 izložbi, fokusira se na odgovorni dizajn odnosno inkluziju i odgovornost prema okolišu, stoga je ukupno 600 dizajnera mlađih od 35 godina pozvano da u sklopu 23. edicije Salone Satellite predstavi svoj rad, uz potpunu kreativnu slobodu – na temu Designing for our Future Selves. U okviru programa Talks, organizatori nastoje potaknuti interakciju između komplementarnih, ali i suprotstavljenih vizija s ciljem demonstriranja kako dizajn, tehnologija, umjetnost i edukacija zajedno mogu kreirati društvene i kulturne promjene kao odgovor na ekološke izazove. 

Primjerice, jedna od centralnih točki Salona je instalacija Design with Nature površine 1.400 kvadratnih metara, koja predstavlja virtuozni ekosustav kao budućnost home livinga – s fokusom na cirkularnu ekonomiju te istraživanje potencijala gradova kao “rezervi” budućnosti.

Da Salone del Mobile gleda u smjeru ekološke, društvene i ekonomske održivosti dodatno demonstrira i njihovo pridruživanje najvećoj korporativnoj inicijativi koja okuplja više od 15.000 tvrtki iz preko 60 zemalja – United Nations Global Compact. Riječ je o paktu Ujedinjenih naroda koji potiče tvrtke širom svijeta da usvoje postulate održivosti u dugoročnom smislu, podrže zaštitu ljudskih prava i borbu protiv korupcije te promoviraju društveno-ekološku odgovornost. 

Salone del mobile_nature

Glavni trendovi

Protekle dvije pandemijske godine dale su naglasak na ugodnim i funkcionalnim prostorima koji reflektiraju earth-friendly pristup u smislu poštivanja prirode i korištenja njenih resursa na održiv način. Cilj je kreirati atmosferu interijera koji evocira pozitivne osjećaje i reflektira životne stilove ljudi koji u njima obitavaju.
Novi trendovi variraju od “manje je više” do smjele “in-your-face” filozofije, od organske do skulpturalne estetike – bez kompromitiranja udobnosti, efikasnosti ili funkcionalnosti. Palete boja jednako su eklektične, no ipak prevladavaju zagasitiji, zemljani tonovi i tekstili naglašene teksture. Kad su u pitanju materijali, dominiraju drvo, reciklirana plastika ili drugi inovativni sastavi, uz zajednički predznak – visoku preciznost i luksuzni finish.

Drugim riječima, “artisanship is making a comeback”, a pred njim je izazovan zadatak – kako spojiti handmade pristup i masovnu proizvodnju. Jer u 2022. godini, namještaj nije samo dekorativan, već prije svega funkcionalan i taktilan. 

A kako izgleda društveno-odgovorni dizajn besprijekorne estetike i kvalitete izrade, koji je usmjeren na čovjekove potrebe? U nastavku izdvajamo neke od naših favorita (jer ih je nemoguće izdvojiti sve), a za više dizajnerskih poslastica posjetite www.salonemilano.it.

SCAPPINI & C._Stage
SCAPPINI & C.
PAPADATOS SIDEBOARD
PAPADATOS
Bonaldo_cupboard
BONALDO
KNOLL_sofa
KNOLL
ARPER_coffee table
ARPER
CLEI_Home office
CLEI
MINIFORMS_floor lamp
MINIFORMS
FENABEL_chair
FENABEL
PORRO S.P.A._BED
PORRO S.P.A.
MERONI & COLZANI_sideboard
MERONI & COLZANI
INCLASS_armchair
INCLASS
MOBI_cabinet
MOBI
VERZELLONI_modular sofa
VERZELLONI
ARTEMIDE_PENDANT LAMP
ARTEMIDE
ANTONIOLUPI_BATHTUB
ANTONIOLUPI
ACQUABELLA_WALK IN SHOWER
ACQUABELLA
IOC PROJECT PARTNERS_WORK DESK
IOC PROJECT PARTNERS
SIRA CUCINE_kitchen
SIRA CUCINE
NOORTH_wash basin
NOORTH
PEDRALI _VERTICAL PLANT POT
PEDRALI

Foto: Salone del Mobile