Njihova priča započela je davne 1908. godine kada je danski stolar Carl Hansen otvorio malu stolarsku radionicu na otočiću Funen u Danskoj – a okosnica njenog uspjeha leži u rafiniranoj vještini izrade te suradnji s izuzetnim dizajnerima koji konstantno osmišljavaju i redefiniraju koncept modernog dizajna. 

Vodeći se idejom da ikonski dizajn predstavlja kombinaciju simplicizma, estetike, funkcionalnosti te najkvalitetnijih materijala, ova obiteljska tvrtka izrađuje namještaj više od 100 godina, udahnjujući život vizonarskom konceptualnom dizajnu. 

Na njihov razvoj duboko je utjecao nagrađivani danski arhitekt Hans J. Wegner s kojim su počeli surađivati 1949. godine – a čiji su radovi postali svjetski prepoznati kao predstavnici “zlatnog doba” modernog danskog dizajna te su stoga izloženi i u njujorškoj MOMA-i. 

Wegner je često dobivao epitet “majstora stolica” (stoga bismo ga mogli usporediti sa slovenskim “kraljem stolica” – arhitektom Nikom Kraljem) budući da ih je tijekom svog radnog života kreirao više od 500 – pri čemu je najpoznatiji kultni kolekcionarski model Wishbone koji se kontinuirano proizvodi od 1950. godine. 

Nastavljajući se na tradiciju organskog i formalističkog minimalizma uz filozofiju održive proizvodnje, tvrtka Carl Hansen & Søn danas surađuje sa Studiom Hans J. Wegner, kao i s brojnim renomiranim dizajnerima među kojima su Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Ole Wanscher, Kaare Klint, Poul Kjærholm, Bodil Kjær i Tadao Ando.

Jedna od recentnijih suradnji koja plijeni posebnu pažnju je ona s britanskom dizajnericom Ilse Crawford. Kako bi obilježili 70 godina Wegnerovog dizajna, razvili su novu paletu boja za limitiranu ediciju prvih stolica koje je Wegner kreirao za Carl Hansen & Søn.

S obzirom da nije lako izdvojiti sve komade namještaja koji su nas osvojili svojom elegantnom skandinavskom estetikom, sve njihove kolekcije možete pogledati na www.carlhansen.com.

Jer kako kaže vlasnik Knud Erik Hansen, “bezvremena ljepota, udobnost, vještina izrade i održivost duboko su impregnirani u naš namještaj te su stoga samo jedan pogled i dodir potrebni da se u njih zaljubite.”

Foto: Carl Hansen & Søn