“Vođeni mišlju da je raznolikost blagoslov, mi smo čuvari tradicije”, citat je s kojim počinjemo današnju priču o dubrovačkom restoranu Taj Mahal, a njegovi autori su Edin i Edina, mladi bračni par iz Bosne koji je vođen svojom ljubavlju prema autentičnoj bosanskoj kuhinji na domaćem teritoriju pokrenuo uspješnu gastro priču.
Taj Mahal isprva je počeo kao manja priča i restorančić u staroj gradskog jezgri Dubrovnika, da bi u kratkom roku postao favorit među gostima, bilo da se radilo o lokalnom stanovništvu ili znatiželjnim turistima. Projekt je stvoren iz ljubavi dvoje ljudi koji dijele istu odanost prema hrani, tradiciji, obitelji i svim onim starim običajima koji uključuju stol pun hrane, miris nenine kuhinje i taj jedan tanjur viška, uvijek spreman za svakog gosta koji dođe.
Budući da je autentičnost njihova pristupa brzo osvojila publiku, Taj Mahal dobio je još jednu, mnogo veću lokaciju, u dubrovačkom hotelu Lero.
“Naša vrata smo po prvi put otvorili 2004. godine. Tada nam je jedina reklama bio ugodan i privlačan miris koji se širio s našeg roštilja i pećnice u maloj kuhinji našeg restorana u staroj gradskoj jezgri, gdje smo prvi put počeli dijeliti svoju tradicionalnu kuhinju. Uz to, konačno smo dobili prostor i slobodu predstaviti našim gostima što je to prava bosanska kuhinja. Čim biste zakoračili unutra, bili biste okruženi atmosferom koja podsjeća na dom, uz note sevdaha i priče koje volimo podijeliti s vama u ambijentu koji kombinira modernu udobnost s glavnim značajkama bosanske arhitekture – i tada sve to zapravo postaje dio vašeg iskustva”, ispričali su o Taj Mahalu Edin i Edina.
U Taj Mahalu očekuje vas kombinacija međusobno isprepletenih kultura i okusa, s jasnim naglaskom na svježe bilje, povrće i meso.
“Meso koje ćete kušati dolazi iz naše vlastite mesnice TAJ BUTCHERAJ, gdje vjerujemo u fino meso i dobre stvari, a izvor namirnica su male farme sa slobodnim uzgojem, što doprinosi potpunom iskustvu kušanja naše hrane. Što se tiče povrća, njega uvijek biramo u sezoni od lokalnih proizvođača iz cijele Hrvatske, te naš jelovnik uključuje puno vegetarijanskih jela koja možete probati. Ali najvažnije od svega, uvijek se trudimo pažljivo dizajnirati svoj jelovnik tako da svaki naš gost može pronaći nešto za sebe. Naše će osoblje rado odgovoriti na sva pitanja o pripremi i podrijetlu hrane, zato se nemojte sramiti, jednostavno pitajte i mi ćemo vam vrlo rado pomoći”, pojašnjava svoj koncept ekipa iz Taj Mahala.
Vrijedi svakako spomenuti da je dubrovački Taj Mahal dobio oznaku Michelin preporuke za 2022. godinu i tako se pridružio listi od 84 hrvatskih restorana koji nose to priznanje.
Nađete li se u Dubrovniku i tražite autentično gastronomsko iskustvo, s posjetom restoranu Taj Mahal sigurno nećete pogriješiti. Odaberite jednu od dvije njegove kolekcije i rezervirajte stol na linku.
Foto: Taj Mahal Dubrovnik