Za američki gastro projekt Outstanding in the Field kažu da je jedan od najljepših na svijetu. Zapravo svrstavaju ga na listu najboljih restorana, iako idejom pomalo odskače od klasičnog gastro mjesta s imenom, prezimenom i točnom adresom.

Kad je chef i umjetnik Jim Denevan još 1999. godine, u jednom kalifornijskom voćnjaku bio domaćinom svoje prve “večere na izvoru”, oduševljenim je posjetiteljima predstavio zanimljiv gastro koncept “dovesti kuhinju do izvora njezinih sastojaka”. Tom prilikom gosti su imali priliku uživati u hrani direktno iz polja. Bila je to jednostavna, a opet tako oduševljavajuća ideja. Jednostavna u svojoj namjeri, ali itekako produkcijski zahtjevna ideja s obzirom na to da ovakav “vrludavi restoran” može putovati cijelim svijetom i gostovati na čudesnim svjetskim lokacijama kako bi se približio izvoru hrane.

Ovaj jedinstveni gastro projekt nazvao je Outstanding in the Field te je u idućih dvadeset godina od osnutka svoje dugačke stolove postavio na najneobičnijim lokacijama poput vrhova planina, morskim spiljama, poljima, rančevima, otocima… Tek tu i tamo stol bi postavio u zatvorenim prostorima kao što su galerija muzeja, obnovljena štala ili pak prekrasan staklenik. Tako da je projekt Outstanding in the Field često proivan “restoranom bez zidova”.

Gdje god da se stol ovog kulinarskog vizionara postavi, dosljedna tema svake večere je oda ljudima čiji vrijedan poljoprivredni rad donosi večeru za stolom. Poljoprivrednici, zemljoradnici, uzgajivači i vlasnici zemlje ovdje vode glavnu riječ, a večere ovog projekta smještene su upravo na njihovoj zemlji, ili barem u blizini otkuda se lako može dopremiti i servirati sva lokalna hrana za večeru. Svaki od jelovnika osmišljava kulinarski majstor iz regije gdje se trpeza postavlja.

Ove je godine Denevan svojih 150 sjedećih mjesta, koliko ih obično bude tijekom događanja, postavio u meksičkom polju agave, zatim na smaragdnoj plaži na obali u Nikaragvi te obalnom ranču Byron Bay u Australiji. Ne moramo vam niti reći da je svako od ovih događanja malo umjetničko djelo kojem se nije moguće dovoljno nadiviti.

Imajte na umu planove ove vizionarske putujuće kulinarske družine jer tko zna, možda ih negdje i ‘ulovite’. Kažu da karte za večeru znaju ‘planuti’ u roku od sat vremena, ali izgleda vrijedno doživljaja.

Više o projektu čitajte ovdje.

 

Foto: Outstanding in the Field Facebook