Donald Sutherland, poznati kanadski glumac i zvijezda kultnih filmova poput “The Hunger Games” i “Don’t Look Now”, preminuo je u dobi od 88 godina nakon duge bolesti.

Tužnu vijest objavio je njegov sin, također poznati glumac, Kiefer Sutherland: “S teškim srcem javljam da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo. Osobno smatram da je bio jedan od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikad se nije bojao uloge, bila ona dobra, loša ili ružna. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, a to je sve što čovjek može tražiti. Život dobro proživljen.”

Donald Sutherland imao je bogatu i impresivnu karijeru, koja je trajala desetljećima, a iz koje se izrodilo niz kultnih filmova. Glumio je u remek-djelima poput “The Dirty Dozen”, “MASH” i “Klute”. Njegova uloga Hawkeyea Piercea, kirurga u filmskoj verziji “MASH-a” iz 1970. godine, ostala je zapamćena kao jedna od najznačajnijih u njegovoj karijeri.

Sutherland će ostati upamćen kao jedan od najsvestranijih i najtalentiranijih glumaca svoje generacije. Njegov doprinos filmskoj industriji trajno će biti zabilježen, a njegov je odlazak veliki gubitak, no njegova ostavština nastavit će živjeti kroz filmove i uspomene koje je ostavio za sobom. A u čast njegovom nasljeđu, donosimo vodič kroz filmove u kojima smo ga voljeli gledati:

The Dirty Dozen (1967.) 

 

MASH (1970.) 

Klute (1971.) 

 

Ordinary People (1980.) 

Pride & Prejudice (2005.) 

 

The Hunger Games (2012.-2015.)