Jedan od najnovijih pomlađujućih trikova za ublažavanje bora preko noći zove se lijepljenje lica. Istražujemo učinkovitost ovog popularnog savjeta s TikToka, ali i potencijalne nuspojave.

Linije i bore na licu, vratu i dekolteu neizbježan su dio starenja. Ipak, žene već desetljećima smišljaju načine kako ih odgoditi. Jedan od najnovijih, pod nazivom face taping, stiže s TikToka i uključuje strateško korištenje flastera ili ljepljive trake.

Što je face taping?

Metoda lijepljenja lica, odnosno bora uključuje zatezanje kože ljepljivim trakama da bi se navodno poboljšao izgled bora i spriječilo nastajanje novih. Flasteri za višekratnu uporabu, selotejp ili ljepljiva traka stavljaju se na područja gdje primjećujete bore, kao što su čelo, ispod oka, obrazi i dekolte.

U većini videa na TikToku, kreatori nježno postavljaju medicinsku traku ili kinezio traku na lice, a zatim odlaze spavati. Ideja je da će ljepljiva traka, dok spavaju, držati mišiće na mjestu, ograničavajući njihovo kretanje i time smanjujući bore. Možda niste svjesni, ali i dok spavate, moguće je da radite grimase ili da se lice “zgužva“ na jastuku.

lijepljenje lica

Djeluje li lijepljenje lica?

U jednom videu s gotovo milijun lajkova, korisnica TikToka koja se naziva Aussie Rapunzel opisuje njezino svjedočanstvo lijepljenja lica svake večeri tijekom sedam dana. Prikazuje se kako podiže obrve zato da bi ublažila svoje linije na čelu. Do posljednjeg dana i kraja videa, primjetna je razlika u izgledu njezinih bora na čelu. Ali je li lifting efekt dugotrajan?

Estetski stručnjaci navode da lijepljenje bora djeluje u teoriji, ali da nudi samo kratkoročno rješenje. Drugim riječima, ovaj trik može vam pomoći ako želite zablistati u nekoj specijalnoj prilici, ali ne očekujte (dugotrajne) rezultate kao da ste bili na tretmanu botoksom.

lijepljenje lica

Koje su nuspojave face tapinga?

Dva su razloga, kako navode stručnjaci, zbog kojih ovom naoko pametnom i jeftinom pomlađujućem triku nije mudro često pribjegavati. Prvo, proizvod koji koristite za lijepljenje može izazvati iritaciju kože, pa se ujutro možete probuditi s crvenim mrljicama po licu, posebno ako imate osjetljivu kožu.

Dodatno, lijepljenje lica može stvoriti suprotan učinak od željenog. Kad postavljate flastere na svoje lice da biste držali mišiće mirnima, sprječavate ih da rade ono što bi trebali, pa ljepljive trake zapravo djeluju kao mini utezi. Drugim riječima, trenirate svoje mišiće lica da rade jače i zauzvrat postanu snažniji. S vremenom, taj efekt može ubrzati stvaranje finih linija i bora koje ste se silno nadali izbjeći.

 

Članak je originalno objavljen na Ljepotaizdravlje.hr

Foto: Getty Images