Malo kozmetičkih zahvata otkriva toliko horor priča ako guglate njihov naziv. I opet – botoks svake godine postaje sve popularniji. 

Injekcije botoxa vrlo su raširen tretman protiv starenja i sve ga više koriste vrlo mlade djevojke, u dvadesetima. Informacije o botoksu kreću se od najpozitivnijih do najstrašnijih iskustava i mitova. Što je od ovoga istina, a što mit?

Mit ili istina: Botoks je otrov

Liječnici znaju reći da je sve i lijek i otrov, ovisno o dozi. Isto vrijedi i za botoks. U slučaju botoksa, još 1970-ih, medicina je uspjela pretvoriti ono što je nekoć bilo biološko oružje (da, tijekom Drugog svjetskog rata znanstvenici su razvili botulinum toksin kao jedan od načina da se porazi neprijatelj) u lijek. Osamdesetih godina 20. stoljeća dogodilo se prekrasno otkriće u medicinskoj zajednici – novi lijek na bazi mikrodoza botulinum toksina pokazao se pravim spasom za pacijente sa strabizmom i grčevima mišića. U to vrijeme jedini način liječenja ovih bolesti, iako ne uvijek učinkovit, bila je operacija. Od tog vremena počinje široko uvođenje lijekova na bazi toksina, odnosno otrova, u razna područja medicine.

Mit ili istina:Botoks izaziva atrofiju mišića

Pripravci botulinum toksina uzrokuju privremenu “paralizu” mišića, odnosno privremenu neosjetljivost mišića na signale za njihovu kontrakciju. Da botoks doista uzrokuje atrofiju mišića, ne biste morali ponavljati zahvate nekoliko puta godišnje.

Mit ili istina: Botoks je univerzalni lijek za podmlađivanje

Nažalost, to je mit. Prvo, botox ne može ukloniti sve bore i nabore na licu i vratu; drugo, ovaj lijek ima kontraindikacije i niz ograničenja. Na primjer, ako ste skloni oticanju lica ili područja oko očiju, injekcije se ne preporučuju.

Mit ili istina: Injekcije botoksa može davati bilo tko

Apsolutni mit. Botox je vrlo ozbiljan lijek. Iznimno je važno doziranje koje je individualno; time se izbjegavaju nuspojave i komplikacije. Samo iskusan liječnik s poznavanjem anatomije može odabrati točnu dozu i pravilan režim primjene. U suprotnom, negativni učinci su vrlo vjerojatni i mogu biti prilično ozbiljni.

Mit ili istina: Botoks onemogućava mimiku lica

Polumit. Uloga liječnika koji radi injekcije botoxa je upravo spriječiti ovaj učinak i dati vam dozu kojom ćete postići odmorno lice, a pritom sačuvati mimiku i sve prirodne crte lica.

Mit ili istina: Efekti botoksa traju samo nekoliko mjeseci

Učinak botoxa je privremen, u prosjeku oko 6 mjeseci. Zanimljivi su rezultati novijih znanstvenih studija koji su pokazali da je kod osoba koje vode aktivan sportski način života djelovanje lijeka kraće (vjerojatno zbog pojačanog metabolizma). Isti učinak skraćivanja razdoblja učinkovitosti botulinum toksina primijećen je i kod stanovnika sunčanih zemalja.

Mit ili istina: Kada jednom napravite botoks, morat ćete nastaviti s njim

Mit sa malim zrncem istine. Dobivši učinak izglađivanja bora na licu, žene ponekad počinju paničariti kada se nekoliko mjeseci nakon injekcije bore počnu postupno vraćati. Znanstvene studije pokazuju da kada se injekcije daju prečesto (svaka tri do četiri mjeseca), povećava se rizik da tijelo postane neosjetljivo na lijek (stvaraju se neutralizirajuća antitijela) u budućnosti. U takvim slučajevima morate znati kada prestati i ne trčati odmah po nove injekcije.

Foto: Pexels